Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Veteranendag

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat het binnenkort weer Veteranendag is. De Nederlandse Staat haalt alles uit de kast om de propaganda rond die dag, 27 juni, door de strot te duwen. Er zit vast wel iets van overheidsgeld in die dag, ondanks de vele sponsors. Want het Comité Veteranendag is tenslotte ingesteld door de minister van Defensie.

”We hebben meer dan 100.000 veteranen”, schreeuwt een dure televisiereclame. “En op die helden moeten we trots zijn”, of zoiets, ik moet bekennen dat ik het spotje maar één keer gezien heb, maar dit was ongeveer de boodschap die gebracht werd.
Ondertussen zijn in een paar honderd gemeentehuizen al talloze vergaderingen geweest over de organisatie van deze dag. Er is veel geld uitgetrokken om die helden nog eens in de watten te leggen. Soms gaan ze met een excursiebus een rondje rijden, soms zitten ze gezellig bij elkaar en genieten van hapjes en drankjes.

En zo gaat het elk jaar. Het enige verschil is dat er meer veteranen bij komen en de organisatie van deze dag dus steeds duurder wordt.
Dat betekent dat er elk jaar in heel Nederland een duur circus opgezet wordt voor, nou even optimistisch zijn: honderdduizend mensen, want er zullen niet veel veteranen zijn die zich dit jaarlijkse pamperen laten ontgaan.
En wat merkt de gewone burger hiervan, behalve een irritante reclamespot? Niets, want het feestje is alleen voor de veteranen. Elk jaar dus.

Dat kan best anders: we combineren Veteranendag met Bevrijdingsdag. Mooi, dan hebben we elk jaar vrij, in plaats van dat benepen eens in de vijf jaar. En we kunnen in onze eigen plaats zien wie onze helden zijn. Want er zijn nauwelijks mannen over uit de tweede wereldoorlog die een stukje kunnen lopen langs toeschouwers op Bevrijdingsdag.
Dat kunnen die veteranen dus mooi gaan doen op 5 mei. Doen ze ook nog wat nuttigs voor ons in plaats van een beetje te zitten met een hapje en een drankje of in een bus.

Schrijver: Rob Chevallier, 22 juni 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 147Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 juni 2015
Door aandacht te geven aan veteranen, komen de gevolgen van de oorlog ook steeds beter onder de aandacht. Niet alleen de duidelijk zichtbare gevolgen die we allemaal al kennen, maar ook de tot nu toe minder zichtbare gevolgen, zoals het feit dat veel veteranen enorme psychische problemen hebben, bijvoorbeeld een levenslange PTSS. Ik kies er daarom voor om veteranendag te zien als een anti-oorlog evenement. Net zoiets als 'The Deer Hunter', een van de beste anti-oorlog films ooit. Ook Rambo, die in feite een volledige getraumatiseerde veteraan is, zie ik als een anti-oorlog film. Oorlog is nooit mooi. Dat bewijst iedere aandacht die eraan gegeven wordt.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 juni 2015
Stevige dagcolumn met karaktervolle inbreng. Hoe je het ook wendt of keert, Veteranendag is natuurlijk ook een verlengstuk van de verheerlijking van oorlog. Net die dure Waterloo-verheerlijking gehad, valt deze geldverspillende onzin alweer op ons dak!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)