Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ramadan

Lees dat het ramadan is. Meteen ruik ik de indringende lucht van de sporthal. Geur van zwarte rubberen matten vol gaten. Die je vaak voor een deur ziet liggen. De plaats waar we altijd onze schoenen uit moesten doen voor de gymles. Een geur die ik waarschijnlijk nooit meer zal vergeten. Zelfs wanneer dementie mijn lot zal zijn. Herinneringen aan geuren blijven je immers het langst bij, lees ik in dezelfde krant.

Met een groepje jongens voetballen we op het veld tussen twee scholen in. Een katholieke en een openbare. Een snikhete dag. De sporthal tegenover het droge gras biedt uitkomst. Daar kun je water drinken. Ons maatje uit Turkije stikt ook van de dorst maar komt niet in beweging. 'Doe het dan gewoon stiekem' roepen we. Hij blijft sterk. Tot de zon onder is.

Voor mij is ramadan door deze middag voor altijd verbonden met de geur van rubber.

Ben aan het werk. Ik ben een jaar of twintig. Een Marokkaanse collega komt bij me. Opent het gesprek. Hij is ten einde raad. Heeft seks gehad tijdens de ramadan. Waarom vertelt hij dit aan mij?
Omdat iedereen altijd alles aan mij vertelt? Of omdat ik als westerling veilig voor hem ben? Of allebei? Ik blijf rustig. Vraag hem of zijn geloof het toestaat, vergeving te vragen in het gebed. Ik zie zijn opluchting. Hij bedankt me. Ben blij dat er in ieder geval iets in me is opgekomen.

Besluit eens een etmaal niets te eten. Uit respect voor de vele mensen met honger. Uit nieuwsgierigheid. Doe een leverreiniging. Een paar keer een glas water met magnesiumsulfaat en 's avonds een flink glas olijfolie met grapefruitsap. Het water is vreselijk. De olijfolie is goed te doen.

Wat me het meest is bijgebleven, is dat ik de volgende dag scherper zie dan ooit. En alles ruik. Een ayurvedisch arts bekende mij eens dat hij iedere maandag niets eet en drinkt. Voor een sterke geest. Er zit veel moois in oude culturen. Neem me voor binnenkort weer eens een datum te prikken.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 23 juni 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 6 stemmen 156Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
23 juni 2015
De roomsen hebben de vastentijd. De boeddhistische bedelmonniken doen er stelselmatig aan. Het is blijkbaar een religieus verzetje. Het is een manier van ontgiften, net als de sauna of zweethutrituelen, je lam drinken aan water of louter leven van zonlicht.
Mijn bezwaar is, dat het veelal wordt opgedrongen en dat er geen vrije wil mee gepaard gaat, ondanks de ontkenning daarvan. Een instituut je bioritme laten bepalen, is slaafs en en zelfs inhumaan. De menselijk ziel, geest en lichaam zijn vrijgeboren en waar dat wordt geschonden, wordt het vrije goddelijke in de mens geschonden. Wakker blijven, René!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)