Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De schandpaal.

Welgesteld kansloos meisje. Hoe verborgen kan de misdaad zijn. Wereld gehuld in mijn trauma van ongeloof, waar de slachtoffers zeven maal zeven maal vergeven en de daders vrij zwemmen in dit droge water. Haar frustratie is in mij gekropen, nadat ze mij heeft leeggezogen met haar 'eeuwige moederliefde'. Ik wil het doorgronden en het verdraaide kwaad oordelen met een rechtvaardig oordeel. Vóór het kind.

Mijn initiatief is gebroken. Ik dacht er als meisje niet aan mijn eigen leven te plannen. Ik was niemand. Andere meisjes kregen banen en mannen en kinderen, ik kon niets. Daar in dat internaat werd het trauma geboren dat mij doodde. En toen alles toch nog leek goed te gaan, uitte ik mijn levende begrafenis in anorexia, een performance als een dodendans die niemand verstond, inclusief de kunstenaar.

Er hing één aan de schandpaal en die heeft gezegd: het is volbracht. Sindsdien mag er niemand meer aan de schandpaal voor de zonden van een ander. Maar zo is de wereld niet. Kinderen en vrouwen en ook mannen worden mishandeld door mensen die een verbond hebben gesloten met het kwaad, in een maatschappij waar het verboden is éénmaal de dader aan te wijzen.

Er hingen twee misdadigers naast de zondebok waarvan een bewust was van zijn slechtheid. Deze vroeg de mensenredder hem te gedenken in zijn koninkrijk. Dat is het besef dat nodig is voor een kind dat wordt verbannen door zijn verwanten, op de plaats waar de liefde van God hooggeacht dient te worden. En zonder besef van het leed dat hij aanrichtte, kán de dader niet vergeven worden.

Ze zei dat ze vergeving had gevraagd aan God en ze zei dat ze was vergeven en ik dat ook moest doen. Dat was iets tussen God en haar, zei ze, het ging mij niet aan. Ze zei het met een beknepen stem vermengd met een sausje van heerlijkheid op haar gezicht. Het kwaad is verdraaid religieus. En als ik zeg 'jij bent gek', dan word ik aan de schandpaal genageld met de spijkers van de 'eeuwige moederliefde'.

Schrijver: Sjakelein, 1 juli 2015


Geplaatst in de categorie: familie

4.0 met 1 stemmen 146Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)