Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nieuwe Griekse Helden

Ach dat waren nog eens tijden, pakweg drieduizend jaar geleden. Toen hadden de Grieken nog echte helden. Mannen met moed: krachtdadig, doortastend en besluitvaardig. Mannen die hun sporen nalieten, tot in de huidige tijd en ver buiten onze grenzen. Ja zelfs tot in het heelal, want daar leven Pluto, Neptunus, Uranus, Mars, Jupiter en Orion tot in de oneindigheid voort. En wat te denken van Ajax en Herakles daar zijn zelfs beroemde (nou ja, bekende mag ook) voetbalclubs naar genoemd. Apollo en Atlas, niet minder beroemd en wat dacht je van de heldinnen zoals Aphrodite of de verleidelijke Europa, op wie zelfs Zeus zijn wellustig oog liet vallen?

Die namen dreigen te verbleken in de tegenwoordige era van wanorde en slapjanussen. Helden heeft Griekenland niet meer, alleen maar mannen in pakken die een krampachtig spelletje spelen met geld. Je zou ze wel willen toeschreeuwen: kom op, denk aan je eigen vaderlandse geschiedenis! Laat je inspireren door al die heldhaftige mannen en vrouwen! Kijk ook eens wat minder ver terug, naar Fidel Castro en Nelson Mandela! Die kenden tenminste hun klassiekers! Dat waren nog eens echte vrijheidsstrijders! Dat waren tenminste mannen die iets bereikt hebben!

Nu is de tijd gekomen om een grensverleggende koers te varen. Zonder slag of stoot zal dat niet gaan, maar het zal de moeite waard zijn. Denk aan Koning Agamemnon die zijn dochter Iphiginea moest offeren om van Artemis de benodigde wind in de zeilen te krijgen. Maar hij bereikte daarmee wel zijn doel Troje. Die Trojaanse Oorlog werd zoals bekend vooral om economische belangen gevoerd en heeft Griekenland geen windeieren gelegd. Dus Griekse mannen en vrouwen van nu: de voorbeelden liggen voor het oprapen. Denk aan de Helden! Wacht niet totdat je de Achilleshiel van Europa wordt! Laat de Nieuwe Helden opstaan en bevrijd jezelf!

Schrijver: Rob Chevallier, 20 juli 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 138Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 juli 2015
Agamemnon had zich de woede van Artemis op zijn hals gehaald door bij de jacht haar lievelingshert te doden. Hij wilde zijn dochter Iphiginea aan Artemis offeren om haar gunstig te stemmen, zodat hij letterlijk de wind in de zeilen zou krijgen. Maar Artemis verwisselde het meisje voor een hert, nam haar mee en maakte haar een priesteres in een van haar tempels.

Het zou inderdaad mooi zijn als er iets van de oude heldentijden zou herleven. Het is de vraag of de huidige tijdsgeest zich daarvoor leent. Maar helden zijn zeker nodig in Europa, te beginnen in Griekenland. Ook in ons eigen landje kunnen we er wel een stuk of wat gebruiken. Met dat slappe zooitje in Den Haag...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 juli 2015
Maar Rob Roy toch, geloof jij nog steeds in heldensprookjes? Je bent in de misleidende hype van zogenaamde helden als Mandela en Castro getrapt. Zij zijn slechts opgehemelde symboolfiguren, die niets meer hebben gedaan dan de gemiddelde vrijheidsstrijder. Die Griekse mythologie is ook zoiets. Pure volksverlakkerij en een crimineel gegoochel met het zogenaamde godendom. En dát verdedig en stimuleer jij nota bene! Foei, Robbeneilandvervalser, juist de gewone Griek verdient reële aandacht en geen opgefokte tot nog meer overspannenheid leidende hetze!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)