Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Woar kom ie weg?

Groningers stug? Geen idee waar die onzin vandaan komt. Om de haverklap worden we aangesproken: 'Woar kom ie weg?' Mijn maatje en ik doen een stukje Noaberpad. Een laatste training voor de Dodentocht in Bornem.

Een groot monument bij de Geselberg. Onbekende namen in steen refereren aan de waterproef, de martelingen en de brandstapel. Opdat we de zestiende eeuw niet vergeten. De heksenjacht.

Meester Rugers. Hoor het hem nog zeggen: 'als je verdronk was je onschuldig, bleef je drijven, dan was je heks en kwam je op de brandstapel.' Was een jaar of acht. Hij sprak weer tot mij, daar bij die steen.

We lopen door de Batterijenstraat. Vraag me af wie zo'n straatnaam kan verzinnen. Een paar honderd meter verderop wanen we ons in de Middeleeuwen. Een reuzensprong. Vanaf een terras kijken we uit op een schavot. De tijd stilgezet. Zie een oude Franse film voor me. Breiende vrouwen bij een guillotine. Wat is er in dit plaatsje allemaal gebeurd? Bourtange, een cadeautje.

Door bos en hei zoemen de horzels om me heen. Het is bloedheet. Ruik mezelf. De insecten vinden het heerlijk. Voel me pas weer mens na de koude douche in ons Vrienden op de Fiets onderkomen. De gastvrouw brengt ons flessen bier en praat honderduit. Een asielzoeker uit Ter Apel werd laatst met fiets en al van de autobaan gehaald.

Een man in een felle gele jas spreekt ons aan met de bekende woorden. Mijn eerste gedachte zegt me dat hij ordebewaker is van het asielzoekerscentrum. Na een dag lopen nog steeds geconditioneerd. Hij is simpelweg geïnteresseerd. Een en al openheid.

We zwoegen langs prachtig natuurschoon. Alleen maar natuurschoon. Het mag een wonder heten dat de voetbalclub van Emmer-Compascuum juist vandaag grote schoonmaak heeft. Lekker snacken aan de bar met heerlijk pure mensen. Precies op tijd. Of we de groeten willen doen aan Linda in het Hell's Angels café? Ze houden Amerikaanse avond.

In Klazienaveen nemen we de regiotaxi. Twee bussen later belt iemand in een café een 'zwarte' taxi voor ons. Het laatste stukje naar de auto in Wedderveer.

Tachtig kilometer door Groningen en Drenthe. Overal geweest.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 11 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.6 met 5 stemmen 172Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Klaaske
Datum:
11 augustus 2015
Leuk verhaal eindelijk een stukje waar de Groningers in overkomen zo als ze echt zijn (vriendelijk en open) mooi geschreven.
En ik kom daor ook weg: Klaaske uut Sellingen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)