Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schutters en asielzoekers

In het grensplaatsje Kellen wonen sinds een aantal weken honderdvijftig asielzoekers. Turners en badmintonspelers laten zich zonder enige wanklank vervoeren naar een andere trainingsaccommodatie. Ook de schoolkinderen zijn uiterst flexibel. Hun sporthal staat nu vol met veldbedden. De burgemeester en zijn team hebben hard gewerkt om de opvang mogelijk te maken. De krant verhaalt wekelijks over inwoners die zich massaal aanmelden om hulp te bieden. In dit voorstadje van Kleve hebben de burgers het hart op de juiste plaats.

Op zondagochtend fiets ik naar de plaatselijke bakker. Overal mensen op straat voor de schutterij die spoedig voorbij zal trekken. Zoals in alle buurtschappen leven de bewoners toe naar de jaarlijkse kermis. Even verderop wroeten volwassenen in dozen op een reusachtige rommelmarkt.

Mijn vriendin en ik struinen 's avonds even over de kermis. Twee vermoedelijk Syrische jongens staan te kijken bij de botsauto's. Tegelijkertijd worstelen mijn lief en ik met hetzelfde: geven we hen wat muntjes voor de attractie? We struikelen over allerlei stemmetjes. Hoe oud zouden ze zijn? Is het te kinderachtig voor ze? Zou het beledigend kunnen zijn? De Syrische vluchteling is bovendien vaak hoogopgeleid. Zouden ze iets aannemen van een vrouw? Zouden ze het alleen van mij accepteren? Een jong meisje is steeds op jacht naar haar vader en broertje. Een opgemaakte vrouw met hoofddoek rijdt er vrolijk en ontspannen tussendoor. Voor we het beseffen, zijn de jongens verdwenen. Een gemiste kans? We zullen het nooit weten.

Op een stukje grasland wordt flink gebierd. Vanuit een groot houten huis schieten schutters op de vogel. Op eenzame hoogte. We vragen de koning van 1994 waarom ze zoveel schoten nodig hebben. Na 'zijn jaar' is de wetgeving flink veranderd. De vogel is nu veel moeilijker te raken dan toen. Gerard legt aan voor het 328e schot en schiet de laatste vleugel aan flarden. Meteen klinken drie kanonsschoten.

Ik denk aan de vluchtelingen even verderop. Folklore en oorlog. Gezien de Duitse 'Grundlichkeit' en 'Pünktlichkeit' maak ik me geen zorgen. In de sporthal zullen de bewoners een uitgebreide briefing gehad hebben.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 1 september 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 5 stemmen 152Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 september 2015
Wat je vooral duidelijk maakt, is de babylonische spraakverwarring en het algemeen onweten aangaande andere volksgewoonten, maar wees wel, in hoeverre begrijp jij de gedragspatronen van je Nederlandse buren, toch ook net zo weinig. De strubbelingen met hen zijn net zo moeizaam en slopend. Nederlandse mensen zijn net zo moeilijk in de omgang dan de gemiddelde asielzoeker, ik vermoed zelfs nog veel moeilijker. Zeg maar, het verschil tussen weldoorvoede verdedigers en graatmagere bedelaars. Het wordt de hoogste tijd om individuele identiteiten te erkennen en mallotige groepsidentiteiten volop te ontkennen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)