Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

F.

Er moet een frisse wind door mijn huis. Maak een lijstje en ga naar de winkel waar ik nog nooit ben geweest, de Action. Het is waar wat wordt gezegd, de prijzen hier werpen je decennia terug in de tijd. Op het moment dat ik ook nog even scheermesjes meepak, zie ik hem. Hij nadert me langzaam. Schuifelt voetje voor voetje. Krom van het leed op zijn schouders. Vlak naast me houdt hij stil. Als je van gebaande paden afwijkt, kunnen er verrassende dingen gebeuren.

Mijn hart klopt in mijn keel. Zal ik hem aanspreken? Of toch maar niet? Ik houd een heel gesprek met mezelf: 'Je kunt alleen spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Voel de angst en doe het toch. Als je vooraan loopt met leuke dingen, moet je ook vooraan lopen met minder leuke dingen.' Ik pak mijn verantwoordelijkheid. Open het gesprek.

Hij weet niet wie ik ben. Vertel hem dat ik bij zijn middelste zoon in de klas zat. Ik condoleer hem met het verlies van zijn jongste zoon. Hij doet zijn verhaal. Zijn zoon voelde zich niet goed. Samen met mijn oud-klasgenoot ging hij poolshoogte nemen. Vonden hem. Achterover op bed. Hij vertelt het tegen de tegeltjes op de vloer. Voel zijn verdriet door mijn hele lijf. Hij kwam iedere avond eten. Zegt dat hij iedere dag wel kan huilen. Dat hij er nooit overheen komt. Is er iets erger dan je kind overleven? Samen met zijn vrouw probeert hij troost te vinden in het geloof. Weet dat hij de antwoorden niet zal krijgen.

Zijn oudste zoon gescheiden. Twee kinderen. Godzijdank in goede verstandhouding. Zijn middelste door pech weer thuis. Zijn vrouw in strijd tegen de kreeft. Dat hij zelf al twee keer dit beest moest overwinnen, vertelt hij niet eens. Hoeveel kan een mens aan? Waarom krijgen zij zoveel op hun bordje? Geraakt reken ik een volle tas boodschappen af voor weinig. Thuis ontsteek ik een kaars voor de getroffen familie. Troost me met de gedachte dat ik het juiste heb gedaan.

Schrijver: René Turk, 8 september 2015


Geplaatst in de categorie: overlijden

5.0 met 5 stemmen 146Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
8 september 2015
Ik weet zeker van wel, je moet niet eens twijfelen, immers, als hij niets had gewild, had ie ook zijn hart niet geopend. Goed en mooi gedaan.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 september 2015
Ja, dat denk ik wel. Dat je het goeie hebt gedaan.
Ik kan me zeer goed inleven in de situatie en voel hetzelfde.
Gedeelde smart is misschien toch een grote troost...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)