Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Beste vluchteling

“Beste vluchteling,

Ik weet dat je deze column niet leest want bijna niemand leest deze column. Toch wil ik me tot je richten want je voelt je welkom. Blijf jezelf vooral zo voelen want je weet niet hoe lang dat duurt. Wij Nederlanders gaan namelijk genoeg van je krijgen. We zijn oprecht blij dat we je nu een rustige plek kunnen bieden, ver van oorlog en ellende. Maar onze blijheid zal overgaan. Het nieuwe zal slijten. We gaan aan je wennen, we gaan je tolereren. Want accepteren vinden we maar lastig. We verkeren in een roes en vinden de beelden van het journaal verschrikkelijk. Jullie zijn ook mensen. Wij ook, maar we vormen niet zo’n heel erg sympathiek volk. Wij hebben in het verleden heel wat veroverd, kapot en dood gemaakt en laten anderen niet zo gauw dichtbij komen.
Wij hebben eindelijk rust gevonden met de Turken, de Chinezen lossen gelukkig hun eigen problemen op, maar met de Marokkanen en de Antillianen wil het vaak nog niet zo goed lukken. Velen van ons zien jullie namelijk als een menselijke tsunami. En geef toe; jullie zijn wel met heel veel. Ons land is een groot deel van het jaar vochtig en koud hoor en het barst hier van de regeltjes. We zijn niet uitbundig en van de islam begrijpen we al helemaal niks, laat staan dat we er nieuwsgierig naar zijn. Dus dat wordt afzien.
Maar probeer het toch maar. Want hoe sneller je een schoonmaakbaantje vindt of een winkeltje begint des te leuker we je vinden. Maar trek niet teveel aandacht, ga niet lopen zeuren en schop geen stennis. We hebben namelijk onze eigen problemen. Zo is er het probleem dat de website die deze column faciliteert op het punt staat om opgeheven te worden. Dat is erg. Jij gaat er geen weet van hebben, je gaat er dus ook niks aan kunnen doen maar het is vrij ernstig. Voor jou lijkt dat een luxe probleem maar dat is puur een kwestie van perspectief. Gelukkig ben jij wel in staat om te begrijpen wat het is als iets wat je dierbaar is door onzichtbare krachten kapot wordt gemaakt, als steeds minder lotgenoten om je geven en als je niet weet waar je de oplossing zoeken moet. In die zin ben jij een beetje column-schrijver en ben ik een beetje vluchteling. Straks zijn we allebei compleet ontheemd en verlangen we intens naar een plek waar we niet meer heen kunnen. Lijken we eigenlijk toch meer op elkaar dan we eerst dachten. Beste vluchteling, als je ooit onze mooie taal machtig bent en deze column vindt in het verloren gewaande archief van nederlands.nl doe dan het volgende: Lees alle columns van alle columnisten die je kunt vinden en blaas de site nieuw leven in. Je hebt vast indrukwekkende verhalen die iedereen moet lezen. Overtref ons. Onze kinderen en kleinkinderen zullen je dankbaar zijn.”

Schrijver: Marcel Harmsen, 25 september 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 9 stemmen 196Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 september 2015
Ik lees je altijd, Marcel. En zo te zien, ben ik de enige niet!
Naam:
Christelrekko@ziggo.nl
Datum:
25 september 2015
Iedereen heeft hier een mening, op Facebook word je gek van de voors en de tegens zoals iedereen in Nederland een mening heeft over wat dan ook.

Nederlands.nl is een prachtige manier om je mening mooi te verwoorden, en tuurlijk lezen mensen die mening, vormen zo hun eigen mening of stellen deze bij.

Een prachtig verwoord verhaal en duidelijk laat Nederlands.nl maar blijven.
Naam:
An Terlouw
Datum:
25 september 2015
Enne, Marcel, dat zie je verkeerd, want je wordt wel degelijk gelezen....
Naam:
An Terlouw
Datum:
25 september 2015
Marcel SUBLIEM, een mooi woord voor een PRACHTIGE column. Zo ontzettend goed verwoord en neergezet dat ik met LOL, VREUGDE en een grote GLIMLACH heb zitten lezen! SCHITTEREND!
Naam:
Ton Hettema
Datum:
25 september 2015
Kijk, dat bedoel ik nou.
Da's toch briljant?
En menselijk, met inzicht, medegevoel..
daar moet toch een site voor zijn?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 september 2015
Nou, Marcel, dit is niet echt een boost of hoge onderscheiding voor het Nederlanderschap. Wat onze voorvaderen in Indië hebben gedaan, is inderdaad afschuwelijk. De uitbuiting van Afrikaanse mensen eveneens. Maar hoezo gaan we de huidige vluchtelingen niet accepteren? Hoezo spreek jij ineens als Willempie voor ons allen? En hoezo zijn wij geen sympathiek volk, als je weet hoeveel mensen wij opvangen en verwarmen? En waarom draai je de boel om inzake de Marokkanen en Antillianen, want juist zij willen niet met ons lukken! De meeste criminele diefstal gebeurt door hen. 'Niet teveel stelen vannacht hé!', ving ik laatst op. Nee, van de islam moeten we inderdaad niets hebben, zeker niet na onze veldslagen met het bekrompen, strenge en leugenachtige calvinisme. We zitten niet te wachten op een herhalende strijd. Leuk hoe je de vluchtelingen bij het zinkende schip Nederlands.nl betrekt, maar ergens ook weer niet, want ik ben bang dat het dan Syrië.nl gaat heten!... Je onderschat de wortels van deze pijnlijk ontheemden!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)