Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gewoon beginnen

Steekwoorden op een bankenvelop wijzen met scherpe nagels naar mij. Hoe ga ik hier een stukje van smeden zonder in herhaling te vervallen? Ik volg het enig juiste credo: gewoon beginnen.

'Het Zoet' is een cadeaumagazine dat je kunt krijgen of geven. Het staat boordevol verhalen over mensen die de samenleving laten stralen. Je kunt het in geen winkel kopen. Het is de bedoeling dat het blad een begrip wordt en dat iedereen zich afvraagt waar deze gebundelde inspiratie toch vandaan komt. De redacteur liep vijf jaar geleden al rond met zijn idee. Focus op zoet in zure tijden. Onlangs kwam het blad uit. Een droom leven, vergt vaak een lange adem.

Ik ontmoette hem in een knalgele Amerikaanse schoolbus. We reden door mijn stad langs prachtige burgerinitiatieven. Ik sprak door de microfoon over mijn idee: 'De Holle Bolle Kikker'. Een foto van dit moment prijkt nu boven mijn column in zijn magazine. Een positieve schreeuw om hulp op de weg van de lange adem. Keurig naast het verhaal van Daan Roosegaarde, de man van de lichtgevende fietspaden. Ik lijk op een volkszanger.

'Het Krachtlokaal' is een initiatief van mijn gemeente. Mensen met gouden ideeën die vastlopen, krijgen een duwtje in de rug. Of ik een keertje wil helpen flyeren op de markt? Die vrijdag komt er een mevrouw bij ons die graag clown wil zijn voor een vergeten doelgroep. Denk aan kinderen met een gebroken been die gauw een week of zes uit de running zijn. Een Turkse vrouw vraagt ons tips over het opzetten van een netwerk voor vraag en aanbod van tweedehands kinderkleding. De redacteur en ik worstelen tussendoor met een omwaaiende banner.

Ik vertel hem over 'De Laakse Lente'. Een honk voor ouderen moest de deuren sluiten vanwege geldgebrek. Een stel aarzelde geen seconde en gooide hun voordeur wagenwijd open. Nu bloeien de bejaarden op in een propvolle huiskamer. Het echtpaar moet gedacht hebben: gewoon beginnen.

'Ga het maar schrijven!' zegt de man van 'Het Zoet'.

Na een kort mailtje word ik de volgende avond gebeld. De man uit Den Haag is laaiend enthousiast. Weet niet wat hem allemaal overkomt. Het is niet bij te benen. Ik ritsel snel een kladblok om te noteren wat hen alleen deze week al is overkomen. Een bubbelbad vol positiviteit.

Als ik de volgende ochtend naar mijn schuur loop, voel ik een kracht die ik in geen jaren gevoeld heb.


www.hetzoet.nu
www.hetkrachtlokaal.nl


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 6 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.3 met 3 stemmen 627Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
6 oktober 2015
Da's een mooi gevoel, beste René
een opwekkende column met goed nieuws
doet de hele mens verstevigen
en levert hopen hoop op
ik omarm je praktische devies!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)