Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Usjes uit Kampen

In juli was ik samen met een maatje in Noord-Ierland. Belfast om precies te zijn. We wilden een dagje naar The Giant's Causeway. Deze gestaafde rotsformaties behoren tot de honderd mooiste plekken ter wereld. Volgens een website. In Nederland gelezen.

Op het station zien we dat we er lang over gaan doen. De sneldienst al weg. We zitten uren in bussen. Het regent de hele dag. We klagen niet. De route is prachtig.

Als we aankomen, zien we dat we kort kunnen blijven. De laatste bus vertrekt snel. Carpe diem, op naar het natuurschoon!

Overal glibberen jongeren over rotsen. Maken bij iedere steen selfies. Voor het eerst van mijn leven zie ik selfiesticks. Zwaaiende selfiesticks. Alsof ik op een mislukt golfterrein rondloop. Vraag me af onder welke steen ik al die tijd gelegen heb.

Doorweekt komen we twee uur later terug bij de bushalte.

Ik denk terug aan een vakantie in Bulgarije. Excursie naar Zheravna. Dorp waar de tijd stil heeft gestaan. We wilden niet met een sneldienst. Reisden met tal van piepkleine busjes. We stopten bij iedere struik. Groots avontuur.

Terug naar ons hotel konden we mee met een bus vol Engelse bejaarden. Een sneldienst.

Bij de Noord-Ierse bushalte doe ik opnieuw pogingen om mee te liften. Er zijn geen plaatsen vrijgekomen. Niemand is verzopen. Het mag een wonder heten.

Terug in Belfast ontdekken we de oudste pub van de hoofdstad: The Crown Bar. Een Amerikaan rent naar binnen, bestelt een pint, maakt een selfie en rent weer weg. Het glas onaangeroerd op tafel. 'Europe in a week,' gaat het door me heen. Moet hij bewijslast leveren voor het thuisfront? De Amerikaanse 'sew-cultuur?' Ik neem een slok.

17 oktober 2014, Debby Klooster zit in de auto. De radio aan. Ze hoort dat het 'De dag van de armoede' is. Ze is verbijsterd. Een jaar later organiseert ze met tal van vrijwilligers 'De dag vol Rijkdom' in Kampen.

Ik ontmoet haar en vele andere mooie mensen. Hoor over prachtige initiatieven. Tegen stoomkosten bruidskleding huren in 'De Bruidsschuur'. Gratis kleding, boeken en speelgoed in 'De weggeefschuur'. Gratis avondeten bij 'eeTze'. Naar de kapper voor tweeënhalve euro en zo kan ik nog wel even doorgaan.

In Kampen hoor ik over de pas gelanceerde 'ussie'. Het kwartje valt niet meteen. Samen op de foto. Het liefst met een vreemde. Samen. Zo kan het dus ook.

Usjes uit Kampen.


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 20 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.2 met 5 stemmen 189Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
23 oktober 2015
Zeer herkenbaar en invoelbaar sfeerportret van the green isle
Lovenswaardig initiatief van de Kampenaren
om de historische indeling in afzonderlijke kampen
te bekampen..
Naam:
An Terlouw
Datum:
20 oktober 2015
Graag gelezen en weet je René, ondanks dat er mooie plekken zijn in de buurlanden, blijft ons land me boeien.....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)