Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oranje verslaat chimpansees

Chimpansees hebben soms dezelfde problemen als mensen. Net als bij mensen, zijn er onder chimpansees ordeverstoorders. Sommige jonge mannen willen met vrouwtjes neuken, terwijl dat recht is voorbehouden aan de alpha-aap. Dat is overtreding van de wet. De orde moet dus bewaakt.

Mensen hebben ook problemen met aapjes die zich niet aan de regels houden. Wij hebben daarvoor een rechtstelsel opgezet. We hebben agenten die door de straten wandelen en die langskomen als je een melding doet van wetsovertredingen. Die agenten brengen misdadigers naar het Openbaar Ministerie die ze vervolgens vastzet en een proces begint. Soms duurt zo’n proces maanden, in enkele gevallen zit de verdachte meer dan een jaar in voorarrest – waarbij tussentijds rechtszaken zijn om zijn detentie te verlengen. Daarna volgt de uiteindelijke rechtszaak, waarbij de misdadiger wordt bijgestaan door één of meer advocaten.

Dit systeem is efficiënter dan het systeem van de chimpansees. Want reken maar uit op een groep van chimpansees, zeg dertig, is één alpha-aap. Dat is ongeveer 33 per duizend chimpansees.

Maar er zijn in Nederland maar 69.000 rechters, advocaten, agenten en bijbehorend administratief personeel. Dat is ongeveer 4 per duizend Nederlanders. Nu is de alpha aap natuurlijk niet constant bezig met orde bewaken, maar ook de rechters etc werken niet meer dan acht uur per dag, vijf dagen per week. In de overige tijd doen ze hetzelfde als de alpha aap: eten, drinken, slapen, feestjes vieren met soortgenoten en luieren. Daarnaast, dat doet een alpha aap nooit, althans, het is nooit waargenomen, gaan de rechters etc naar de film, het theater, kijken ze televisie en lezen ze een boek of een column op internet.

Kortom: de Nederlandse ordebewakers doen veel meer dan de alpha-chimpansees en dat doen ze met een veel kleiner aantal. Nederlanders zijn efficiënter dan chimpansees in het bewaken van de openbare orde.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 22 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.7 met 3 stemmen 167Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)