Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Strijd

Ik ging er maar eens even voor zitten. Een programma over de strijd van de arbeiders tegen de gevestigde orde van vroeger genaamd “De Strijd”. Uitgezonden door de VARA. De eerste twee afleveringen had ik gemist.

Erik Dijkstra scheurt op zijn brommertje door Nederland, en af en toe zelfs door het buitenland, langs bekende vroegere strijdtonelen. Soms rijdt ie wat te snel van het ene naar het andere slagveld zodat van veel diepgang nauwelijks sprake kan zijn en er een enigszins versnipperd beeld ontstaat. Toch is het interessant om terug te kijken naar de strijd van “den arbeiders” in voorbije tijden.

Halverwege het programma kreeg ik een wat ongemakkelijk gevoel. Zat ik nu te kijken naar een objectief historisch verslag of naar een vijftig minuten durend PvdA reclamespotje. Na Gerdi Verbeet komen vervolgens Jelle Troelstra, Hans Spekman en Willem Drees voorbij. Dit is toch gewoon NPO en geen betaalkanaal van de PvdA? Ach kom, dacht ik, niet te kritisch zijn en laat je meeslepen door het boeiende verhaal.

Aan het eind vermeldde Gerdi dat er nog veel meer afleveringen zullen worden uitgezonden. Ik zat nog wat na te mijmeren over het feit dat Troelstra “ons” bijna in een socialistische dictatuur had gestort toen mijn mond open viel van verbazing. De uitzending werd direct gevolgd door een reclamespotje van de PvdA waarin verbazingwekkend accuraat de koppeling werd gelegd met de net beëindigde aflevering van de VARA. “De strijd gaat door” werd mij door de PvdA voorgeschoteld. Dit beeld werd versterkt door het tonen van heroïsche beelden van noeste vooroorlogse arbeiders die tegen muren van onbegrip duwden. Dit alles in de juiste rood-witte kleurstelling en SDAP-stijl zodat het naadloos aansloot bij de VARA uitzending. Welke strijd er door moet gaan is mij nog niet geheel duidelijk.

Op de PvdA website wordt expliciet en zonder enige vorm van gêne naar de uitzending verwezen. Je krijgt zelf een boek van Gerdi Verbeet cadeau als je snel lid wordt.

Het lijkt erop alsof de armzalige toestand waarin het PvdA-blazoen tegenwoordig verkeert moet worden opgepoetst met een tiendelige serie bij de publieke omroep waarin op nostalgische wijze naar het strijdbare verleden van de SDAP en daardoor, zo hoopt men blijkbaar, naar een vergelijkbare strijdbare PvdA wordt verwezen.

De PvdA van nu lijkt niet eens op de SDAP van vroeger maar weten de arbeiders veel. Willem Drees, pragmatisch als ie was, wist het wel en hield het, na het opkomen van “Nieuws Links” binnen de partij, voor gezien bij de PvdA maar dat werd wijselijk genoeg niet genoemd.

Reclame prima hoor, als jezelf maar betaalt. Maar wie betaalt dat nu allemaal bij de NPO.

De NPO zegt op haar website:
De publieke omroep ontvangt zijn financiering van de Rijksomroepbijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
En ook: De publieke omroep is onafhankelijk van politieke invloeden en de omroepen zijn niet verbonden aan politieke partijen en partijen hebben geen invloed op de inhoud van programma’s van de omroepen.

Goh echt waar dat laatste?

Schrijver: Gaffelbaard, 25 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: politiek

3.2 met 8 stemmen 267Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 oktober 2015
Mijns inziens is er één belangrijk verschil tussen de PvdA van toen en die van nu: men is z'n hart kwijtgeraakt. Het simpele en directe medegevoel van mens tot mens dat je alleen nog aantreft bij eerlijke en eenvoudige mensen die zonder bijbedoelingen en verborgen agenda's de medemens al het goede gunnen dat hen doet floreren.
Mijn vader was een eenvoudige kruidenier en we hadden net genoeg voor onszelf, maar als hij zag dat mensen iets nodig hadden en het niet konden betalen, dan vond hij altijd een manier om het bij hen terecht te laten komen. Dat invoelend vermogen lijkt uit de politieke lichamen te zijn verdreven. En al het denken en polderen van de wereld zal het er niet in terug kunnen brengen...
Naam:
An Terlouw
Datum:
25 oktober 2015
Nou er is in feite niks nieuws onder de zon, net zomin als dat het geval is met alle propaganda, zoveel was wel duidelijk toch? Ze zijn geen van allen zuiver op de graat, onbetrouwbaar ook en weet je: je hebt 2 uitzendingen gemist, maar ook dat maakt niks uit. Als je NU nog niet weet dat het zaakje niet te vertrouwen is? Echter prima, meer dan prima neergezet en nou maar hopen dat er een paar van die gasten ook op de site komen kijken! Van mij een vette 10 welverdiend.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
25 oktober 2015
Je hebt helemaal gelijk. De PvdA van nu lijkt in niets meer op de vroegere SDAP. Ze zijn een partij van salonsocialisme geworden die de taal van de eenvoudige arbeiders niet meer spreekt. Politiek correct links gezwets, en sinds hun collaboratie met rechts kun je bij dat linkse ook grote vraagtekens zetten. Schandalig om ons belastinggeld te gebruiken voor hun schaamteloze reclame. Een belediging voor de kijker, want ze denken toch niet dat we in die mooie nostalgische praatjes trappen. Wat ooit was, is niet meer, en zeker niet bij de PvdA. Dat weet iedere Jan met de pet, en Marie is met haar zwaar verworven stemrecht ook wel wijzer.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)