Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wisseldilemma

Een trein zonder remmen dendert af op een wissel en dreigt vijf kinderen dood te rijden. Als ik de wissel omgooi gaat de trein over het andere spoor en rijdt een oude man dood. Wat doe ik?
Mijn gevoel zegt dat ik de wissel om moet gooien want kinderen zijn kinderen en die hebben nog een heel leven voor zich. Maar als ik ingrijp in de situatie ben ik degene die bepaalt dat de oude man dood gaat en zal een rechter mij uiteindelijk veroordelen voor moord.
Ik kan dus beter niets doen, toch? Of is dat dan weer zoiets als passieve nalatigheid en is dat weer voldoende reden om vervolgd te worden?

Ik voel dit dilemma bij de discussie over vluchtelingen, de discussie over zwarte piet en tal van andere discussies zoals; bombarderen we Syrië of niet? Ik maak liever geen keuze want ik weet dat ik er keihard op afgerekend kan worden. Aan de andere kant kan ik niet passief blijven toekijken. De wereld is veranderd en er wordt gevraagd om actie.
Maar welke wissel moet ik omgooien? Wie zegt mij welke keuze de beste is? Hoe weet ik zeker dat ik niet plotseling wordt gezien als dader of juist als slachtoffer?

Mocht ik ooit in de situatie terecht komen dat ik een trein op zo’n wissel zie afdenderen met op het ene spoor vijf kinderen en op het andere spoor een oude man, dan…

(Om de betrokkenheid van de lezers van nederlands.nl te vergroten heeft Marcel besloten af en toe een column te plaatsen die door de lezer zelf afgeschreven kan worden)

Schrijver: Marcel Harmsen, 13 april 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 21Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)