Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Open brief aan Droefzuiger en Zuurbrand

Bovengenoemde heren scheppen er, in columns en reacties, regelmatig en onbeschaamd genoegen in om mijn generatie op een zure en pathetische wijze te bekladden door gebruik te maken van platvloerse clichématige retoriek waarmee ze ongetwijfeld de bedoeling hebben om het eigen onvermogen en falen niet over het voetlicht te hoeven brengen door bij elke vorm van vermeende ongerechtigheid hun wijsvingertje onverwijld en belerend op te steken naar die verrekte oudjes.

Ik heb mijn fileermes eens duchtig geslepen al zal er geen bot blootgelegd kunnen worden bij beide ruggengraatloze heren. Slechts week vlees zal als overjarige pudding van reeds ontbindend kraakbeen worden afgeschraapt.

Laat ik beginnen bij de jeugd, de groep van tien tot vijfentwintig jaar tegenwoordig, die jullie veertigers en vijftigers in een lamlendige toestand in onze samenleving hebben gedumpt. Als ik met mijn e-bike, netjes bellend want zo zijn wij opgevoed, voorbij zo’n horde sociaal gedegenereerde pubers wil zoeven kunnen ze niet het fatsoen opbrengen om ook maar een klein stukje van hun onrechtmatig geclaimde fietspaddomein op te geven. En waarom niet! Ze weten niet dat erbuiten henzelf en hun vage gelijkgestemde facebook- en whatsappvrienden nog andere wezens op deze planeet vertoeven.
Als ontzielde zombies bewegen ze zich voort, hun glazige ogen verkleefd met hun iPhones en de oren, als met een navelstreng, onlosmakelijk verbonden met hun levenselixer. Je zou maar eens moeten missen dat Sanne haar nagels rood laat lakken bij de pedicure of dat Daan met een holle kies bij de tandarts zit. Ze zouden het nauwelijks overleven. En dat is jullie aan te rekenen, vertwijfelde losers van een verloren tussengeneratie.

Vrijheid, blijheid en gemakzucht tijdens de opvoeding. Lijfstraffen afgeschaft want je zou het tere kinderzieltje voor altijd kunnen traumatiseren. In plaats van een flinke klap voor de kop of een schop onder de kont stinkende wonden veroorzaken met jansalieachtige opmerkingen als: “ach moet dat nu echt zo” of “ papa en mama vinden dit niet zo leuk”. Zogenaamde vrije expressie en het ontwikkelen van sociale vaardigheden en creativiteit stonden en staan hoog in het vaandel. Nou je ziet wat er van terecht is gekomen. Heel veel rechten maar het woord plicht kunnen ze niet eens spellen. Jullie hebben ons een jeugd nagelaten met de collectieve creativiteit van kikkerbreinen en het sociale vermogen van autistische hagedissen. Maar schuldig voelen doen jullie je niet uiteraard. Nee allemaal de schuld van de babyboomers. Kijk het vingertje gaat reflexmatig alweer de lucht in.

En jullie eigen generatie? Dat is natuurlijk ook onze schuld want een beetje zelfreflectie zit er niet in. Wij hebben jullie uiteraard zo gemaakt. Nee natuurlijk hebben we dat niet. Jullie hebben je willens en wetens laten meesleuren door de niet-aflatende storm van linkse waanbeelden die vernietigend binnen jullie generatie woedde en woedt. In feite verkeren jullie in een amechtige doodstrijd. Jaloers kwijlend wordt er besmuikt gekeken naar de verworvenheden van onze generatie die na veertig jaar of meer standvastig zwoegen eindelijk het karig pensioentje en AOW elke maand zomaar bijgestort ziet krijgen op hun rekening zonder er een poot voor te hoeven uitsteken. Ja dat steekt enorm. Vooral die zuurbrandende onzekerheid of jullie ooit dat gelukzalige stadium ook zullen bereiken heeft jullie getransformeerd tot droefgeestige hypochonders die angstig bespeuren hoe het zompig moeras reeds aan de voeten begint te zuigen.

Zo dat was een lekkere ontlading en intussen is mijn e-bike weer opgeladen. Ik voel me opeens twintig jaar jonger. Ik ga nog een stukje. Eens kijken of ik nog wat jeugd van de weg kan blazen.

Schrijver: Dr. Åldring, 18 november 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.2 met 16 stemmen 223Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
18 november 2015
Beste dokter Aldring, tot mijn genoegen ( beken ik eerlijk) heb ik de column zitten lezen. Heb geen flauw idee waar het allemaal om gaat!? Want weet je, die jeugd van NU is niks anders als WIJ in onze jeugd, met wel 1 verschil, IK HAD GEEN FIETS. Dus dat probleem kan ik elimineren, niet fileren, want dat zou een rare actie worden, nietwaar? De jeugd van NU heeft oordoppen in, niet van Hans Anders omdat ze slecht horen, maar van hun mobiel. Ze HOREN je dus niet als je belt en stiekem vraag ik me af: als er iets desastreus gebeurt op straat, horen ze ook de sirenes niet, maar dit terzijde. Ik hoop niet dat ik er teveel " bepalingen" in heb zitten want anders krijg ook ik Karel op mijn nek...maarre alle gekheid op een kikkerstaartje: leuk gedaan deze column en ik hoop dat je het gevoel van ". 20 jaar jonger te voelen" nog even vasthoudt? Tot de volgende column dan....
Naam:
Dr. Åldring
Datum:
18 november 2015
Bedankt voor de opbouwende kritiek Karel. Wat “bijvoeglijke bepalingen” zijn weet ik niet precies maar ik vind het redelijk knap dat ik ze ongekend zomaar uit mijn mouw schudt. Dat puberale zal wel komen omdat ik me geestelijk nog zo jong voel. Ik zal er aan werken om me meer volwassen te gaan gedragen. Je typering van mijn persoonlijkheid is ongelooflijk accuraat. Petje af. Wacht...even plassen hoor. Schiet me opeens een citaat te binnen tijdens het urineren: “Als je goed naar de staart van de kikker kijkt, zie je dat hij er geen heeft”. (Lao-Tse, Chinees filosoof).
Naam:
Karel Jong
Datum:
18 november 2015
Goedbedoeld, uitdagend, maar puberaal van humor is dit stukje, als u mij toestaat. Overdadig gebruik van bijvoeglijke bepalingen duidt op lichte wanhoop in worsteling voor helder schrijven. Pseudoniem van de doctor verhult mogelijk babyboomer die ooit schoolfrik was. Vaak rijdt deze categorie op e-bikes. Meestal zonder helm te dragen. Tijdens plaspauzes citeren zij dichters en wijsgeren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)