Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Boerenverstand

Noem een onderwerp dat aan de orde is, en er is controverse over. De een vindt dit en dat ander vindt tid.
De westerlingen vinden dat je van links naar rechts moet lezen en de oosterlingen achterstevoren en ondersteboven.
De rechtsen vinden dat ondernemingen elkaar moeten wegconcurreren en de linksen komen op voor de zwakken in de samenleving om die te ondersteunen.
Haviken willen een opstandig land met atoombommen of napalm platgooien en duiven willen alle partijen met elkaar verzoenen.
Geldverzamelaars als multinationals en investeerders gebruiken listen en lagen om alle regels die hen afremmen te omzeilen, en idealistische groepen laten geen moment verloren gaan om te onderzoeken of ze verantwoordelijk te handelen.

“Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt” zeiden de ouden.
“Der Mensch ist wass er isst”, zei Nietzsche geloof ik. En in mijn vertaling heet dat: een mens bestaat uit datgene waar hij mee gevoed wordt. In esoterische kringen heet dat: you become what you think about.

De nieuwste splijtzwam die onze tegengestelde opinies genereert en de inwendige vulkaan van onze emoties opstookt en soms doet uitbarsten heet de opwarming van de aarde.
Dat is waar of niet waar.
En dat sommige activiteiten van de mens die opwarming veroorzaken.
Dat is waar of niet waar.
En iemand heeft bedacht dat de grootste booswicht hierin CO2 heet (brrrr CO2: slecht).
Dat is waar of niet waar.
En dat we daarom internationale afspraken moeten maken die de hoeveelheid CO2 in de aardse atmosfeer zullen beperken. En dat al onze kolencentrales daarom dicht moeten. En dat we moeten luisteren naar de mening van maar liefst 63 vooraanstaande geleerden die hun onderliggende, zich jarenlang voortslepende geschillen grootmoedig opzij hebben gezet om ons allen te behoeden voor de grootste uitdaging die we als mensheid ooit hebben gehad: het beheersen van het klimaat van onze planeet Aarde.

U merkt het al, hier schrijft een klimaatscepticus. Een unbeliever. Zeker omgekocht door een oliebaron. Of heeft zich eenzijdig laten informeren. Door de lobby van de industrie.
Het ging goed totdat die geleerden op de proppen kwamen. Dan slaan bij die overigens vrij redelijke man de stoppen door. Dat is psychologisch best wel verklaarbaar.

Maar laten we niet afdwalen. Stel dat er teveel CO2 in de lucht is komen zweven. En stel dat dat een broeikaseffect heeft. Wat is dan een boerenverstandige maatregel om te nemen?

Welaan, de boer heeft op school geleerd dat de mensen zuurstof inademen en koolzuur (CO2) uitademen. Bomen en groene planten doen het omgekeerde: CO2 inademen en zuurstof uitademen.

Dat zijn geen tegenstanders. Dat is geen controverse. Die gaan niet met elkaar op de vuist. Welnee, die zijn elkaars grootste vrienden. Die gaan voor elkaar door het vuur. Zou je hopen.
De oorzaak van de opwarming van de aarde (als dat het geval mocht zijn) zit ‘m volgens deze agrariër in het vernietigen van al die wezens die CO2 in zuurstof omzetten.
En de remedie daarvoor is heel simpel: verbied het vernietigen van die wezens. Stop het. Hou er nu mee op! Bewaak het gebied waar zuurstof wordt gemaakt. Bescherm het.
Vandaag nog. Je gaat toch je eigen collectieve longen niet uitrukken?

Als dat niet de uitkomst is van de grote klimaattop, dan is het niets anders dan een vergadering van lamme en egocentrische hotemetoten.

En laat’n we ut dan volgende wieke alsjammeblief hebb’n over al dei aandere belangrieke zoak’n die oe mit ain bietje boer’nverstaand in vief minut’n opgelost hebt.

Ps: Ik hoor net dat de neushoorns in Zuid Afrika weer vogelvrij zijn verklaard. Wanneer houdt die diabolische waanzin ooit op?
En mensheid: Hou sowieso op met het vernietigen van niet door ons gemaakte, door een hogere intelligentie hier geplaatste wezens.

Blijf er met je fikken van af potverdomme.

Schrijver: Ton Hettema, 28 november 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 6 stemmen 447Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
3 december 2015
Hai An, Je ziet dat niemand echt geïnteresseerd is om over belangrijke zaken na te denken. De clichés vliegen je telkens weer om de oren. Eenvoudig kijken naar de werkelijke oorzaken en oplossingen is niet populair. Men houdt meer van de hype, de opwinding, de stress, de krantenkoppen, de controverse dan van de koele reflectie. Het zij zo. Het was zo.
Deze opwinding waar mensen aan verslaafd zijn zorgt wellicht voor nog meer hitte dan alle 'vervuilende' industrieën bij elkaar. (Zie de bewering van NN op 3 december). Dank voor je reactie
Naam:
An Terlouw
Datum:
28 november 2015
Wauw Ton, je hebt niet een klein beetje maar een beetje boel gelijk.
Supergraag gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)