Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Flexetariër

De Klimaattop zit er op. Of we er de planeet mee gered hebben weet ik niet. Het was deze week wel de aanleiding om Jesse Klaver aan tafel te vragen in De Wereld Draait Door. En na Meat the truth hebben we nu ook Cowspiracy. Weer een film die ons vertelt dat vlees eten het klimaat meer kapot maakt dan je lief is. Meer ook dan auto rijden. Jesse maakt dankbaar gebruik van de gelegenheid om ons te vertellen hoe het zit. En hij doet dat op formidabele wijze.

Het gesprek is net zo voorgekookt als het runderstoofpotje van tv-kok Rudolph, maar wat maakt het uit? Jesse legt uit dat de optelsom van alle koeienscheten wereldwijd 5% meer bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgas dan transport. Daarnaast slokken koeienweides veel tropisch regenwoud op en de koeien heel veel water. Met het eten van een hamburger verbruik je ongeveer 2500 liter water. Net zo veel als je voor 50 douchebeurten nodig hebt.

Maar waar is het belerende toontje? Het: ‘zijn jullie nou allemaal zo dom of ben ik zo slim?’ Jesse manoeuvreert handig om de Groen Links valkuil heen en Matthijs helpt hem een handje.

Jesse: …Ik eet vlees trouwens.’
Matthijs: ‘Ok… een matig standpunt.’
Jesse: ‘Hoezo?’
Matthijs: ‘Ik dacht ik zit tegenover een absoluut vegetariër.’
Jesse: ‘Geen sprake van.’
Matthijs: ‘Waarom?’
Jesse: ‘Nou, dat vind ik ook niet goed aan Cowspiracy: het roept op tot veganisme. Ik vind het geen probleem om vlees te eten. De mate waarin we vlees eten is alleen absurd. We eten ongeveer 75 kg vlees per jaar. Dat is niet goed voor het milieu en het is niet goed voor je gezondheid. Je moet echt minder vlees eten. Ik eet gemiddeld drie keer per week vlees. Daar hebben ze een heel mooie naam voor: Flexitariër.’
Matthijs: ‘Flexi…?’
Jesse: ‘Flexitariër.’

Nu snap ik waarom Groen Links Tofik Dibi niet als leider wilde. Dan kom je als homo uit de kast, nou en? Klaver komt - anders dan Tofik Dibi - uit de kast als flexitariër. De hardliners in de partij en in de achterban voelen zich misschien op de kast gejaagd. Maar Jesse schuift aan tafel bij de rest van Nederland. En prikt gezellig een gehaktballetje mee. Op zo iemand kun je stemmen. Hij pakt je je bal of je burger tenminste niet af. Dat zien zelfs Henk en Ingrid. Jesse Klaver snapt hoe politieke marketing werkt.

Ik zie grote kansen voor Klaver en zijn partij. Zeker als hij ons ook nog onze andere pleziertjes gunt. Vliegvakanties. Hot tubs. Vuurwerk. En die andere koe, de heilige koe. Dat het afgelopen is met het autootje pesten van hardwerkend Nederland. Ik zie de bekentenis van Jesse bij Matthijs al voor me. Natuurlijk rijdt hij auto. Maar niet altijd. We moeten er alleen nog een mooi woord voor vinden. We hebben gelukkig nog even, voordat de volgende verkiezingen plaatsvinden.

Schrijver: de Thuistoerist, 14 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 4 stemmen 363Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
16 december 2015
Leuke poster met nostalgisch sentiment en duidelijke boodschap in het kader van deze column.

De vroegere PSP is weliswaar de voorloper van, maar heeft weinig meer te maken met, het huidige GroenLinks. GL is tot een elite partij op links geworden, en flirt regelmatig met liberalen op rechts en midden.

Ik ken geen enkele linkse partij die mensen wil verplichten tot het dragen van burka's. Maar dat kan aan mij liggen.
Naam:
J. de Groot
Datum:
14 december 2015
De -hedendaagse- linkse partijen,
zouden de dame op deze foto liever een 'burka' verplichten.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
14 december 2015
De Thuistoerist kiest vandaag voor de verandering de actualiteit. Dagcolumns lenen zich daar bij uitstek voor. Deze keer een bijna echt maatschappelijk probleem. Namelijk het oeverloze groene geratel van Klaver in een dicht bekeken televisieprogramma. Lekker schrijven is dat.

Overigens, de te huren deeltijdauto bestaat al lang. En deels geen vlees eten, is ook al tijden de escape voor de 'vlees- noch- vis' stokpaardrijders. De column is overigens zeer lezenswaard. De gekozen invalshoeken daarbij zijn prima, hoewel niet opvallend schokkend.

De aloude poster van de PSP met naakte dame, duidt ook op affiniteit met reclame. Deze uitingen hangen vaak in ontwerpbureaus als voorbeeld van maatschappelijk trendy affiches. Was dat niet de tijd dat de PSP-mens uit het Rode Boekje van MAO citeerde?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 december 2015
Heerlijke satire. Ik heb snotaapje Jesse James Klavertje Drie ook opgemerkt. Wat een schijnheilige kleuterschoolprietpraat van die over het paard getilde kwibus in een te duur en net apepakkie, betaald door zijn rijkeluisouders. Hij wilde gewoon punten scoren, maar hij viel faliekant door de mand. Toch zal de aardeschade van de fossiele brandstoffen stoppen, al zal dat door de vele autoverslaafden niet zo'n vaart nemen, ben ik bang. Er is straks echt geen olie/benzine/kerosine meer en dan moet jochie Jesse ook met paard en wagen naar DWDD. Gezien de dan ontstane reistijd van Den Haag naar Amsterdam zal hij zich wel eerst bedenken om voor zijn hypocriete standpunten zo'n reis te ondernemen. Ook uit angst voor struikrovers. De gemiddelde mens heeft teveel geld om handen en daarom vervuilen ze het milieu met protserige vervoersmiddelen, smijten ze met geld voor onzinnige, waardeloze kerstartikelen en de eveneens milieubelastende vuurwerkoverlast. Welvaart is geen welzijn. En laat de koeien maar veel hooi en klaver eten, wat een achterbaks geurend scheetje zeg, die Jesse!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
14 december 2015
Natuurlijk rijdt Jesse auto. Hij rijdt vol-elektrisch. Hij 'stekkert'.
Jesse is een 'stekker'. Een 'flexitarische stekker'.

In de volgende DWDD of Pauw komt Jesse uit de kast als 'flexstekker'.
Het nieuwe woord voor 2016. Waar hij de verkiezingen mee ingaat.

Posters: "Ik ben een flexstekker, u ook?"

Nee, geen flessentrekker: flexstekker. Het is even oefenen maar we leren het wel. Ik flexstekker. Jij flexstekkert. Wij flexstekkeren.

Dat betekent dat je een hamburger in je auto eet, duurzaam en milieubewust.

Jesse Flexstekker. Uw lijsttrekker voor alles wat Groen en Links is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)