Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Heiligverklaringen en andere ongemakken

Moeder Teresa wordt heilig verklaard. Zalig was ze al. Om heilig verklaard te worden door de Paus moet je minstens twee wonderen hebben verricht. De bronnen zijn het er niet helemaal over eens of de wonderen wel echte wonderen waren en of Moeder Teresa wel echt zo aardig en goedgeefs was als door velen verondersteld wordt maar ach een kniesoor die daar op let bij zo’n feestje.

Bovenstaande is de aanleiding tot een gedachte-experimentje mijnerzijds over religie in het algemeen. Als ik zo’n bericht lees dan vraag ik me af waarom de god die aanbeden wordt regelmatig door zijn aardse onderdanen een handje geholpen moet worden. Het lijkt alsof de mens vaak niet veel vertrouwen heeft in zijn eigen god. De gelovigen voelen zich nog al eens geroepen om hun almachtige god te assisteren bij zijn veronderstelde werkzaamheden en zijn daarbij niet te beroerd om hun god wat, meestal vuil, werk uit handen te nemen. God heeft het waarschijnlijk druk genoeg met andere zaken in het heelal zodat deze “hulp” door hem, of haar zoals u wilt, wel zeer op prijs zal worden gesteld moet de gedachte zijn.

Heiligverklaringen, afslachten van tegenstanders, verdoemen van andersdenkenden, bestraffen van verondersteld onzedelijk gedrag, verstoten uit de gemeenschap etc. zijn allemaal uitingen van door god ongevraagde dienstverleningen. De gelovigen beslissen het liefst voor het grootste gedeelte zelf wat hun god bedoeld heeft met zijn boodschap en voelen zich geroepen regulerend op te treden als het uit de hand dreigt te lopen bij andersdenkenden.

Als binnen religieuze stromingen wat meer vertrouwen aan eigen goden zou worden gegeven zou het er op deze aarde een stuk vrediger uitzien.

Prettige feestdagen.

Schrijver: Skald, 18 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.4 met 9 stemmen 130Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 december 2015
Moedertje Teresa was inderdaad een lief, oud vrouwtje, die veel voor de armen/verschoppelingen heeft gedaan, maar zo ken ik wel meerdere oudjes, die toevallig niet opzichtig lid waren/zijn van een religieuze organisatie, die heiligverklaringen doet uit reclame-overwegingen. De mensen hebben van God een gesneden beeld/projectie gemaakt. Hun definitie van God is klinkklare onzin en houdt de oud-testamentische haat in stand! Jezus zegt 'Heb élk ander mens lief!', omdat Hij wist dat ieder mens God is!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)