Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

FIP

Ik krijg een warm gevoel als ik denk aan een glazen huis, maar dat is een andere kas dan die van Serieus Request. Wie rond het einde van het jaar het gehad heeft met alle kerstfilms op tv en zijn toevlucht zoekt op de radio, stuit op vermoeiende jaaroverzichten (NPO radio 1), de Top 2000 (op 2) of Serious Request (op 3). Een glazen huis, ok. Maar waarom naast de voedselvoorziening dan niet ook de zuurstoftoevoer even afsluiten? En de luisteraars met donaties de luchttoevoer laten regelen. Misschien brengt dat meer geld op.

Godzijdank is er op de kabel nog een klein plekje waar de vluchteling voor het Hilversumse geweld kan schuilen. Dat is bij Radio FIP. ‘Respirez. Vous êtes sur FIP.’ Het is niet voor niets de slagzin van FIP. Ik ontdekte de Franse zender (France Inter Paris) bij toeval. Gewoon op de kabel. Door niet een voorgeprogrammeerde zender te kiezen maar te scrollen bleef ik hangen bij een leuk liedje. Het kan een oudje van Tom Waits geweest zijn. Ik weet het niet meer. Het volgende liedje was iets totaal anders. Ik kende het niet, maar het was goed. Het volgende nummer: weer een prettige verrassing. Een bekende tekst, maar gecoverd door een mij niet bekende artiest. Dit kon geen toeval meer zijn. Deze zender mocht blijven.

FIP staat nu al een paar jaren op één. Nauwelijks of geen aan- of afkondigingen, geen reclame. Geen jingles. De stemmen die je hoort zijn fluweelzachte vrouwenstemmen, afkomstig van de ‘Fippettes.' Op fluistertoon zuchten ze periodiek de tijd en soms een nummer in je oor. ‘Il est dix heures moin le quart: Je t’ aime, moins non plus.’ Maar het is dit keer niet Serge Gainsbourg maar een uitvoering van Sexteto Electronico Moderno. Tien minuten voor het hele uur is er een korte nieuwsflits. Maar zelfs de Parijse ellende van ruim een maand geleden komt met FIP minder hard binnen.

De muziek, daar gaat het bij FIP om. Eclectisch. FIP gaat dwars door alle stijlen heen, zorgvuldig om mainstream rock en pop heen laverend. Jazz, roots, filmmuziek, chanson en klassiek. Trip hop, Bach en Brel. Oud en inspirerend nieuw werk. De overgangen zijn soepel. Wel gedoseerd luisteren, anders slijt het verrassingseffect.

Bijna leek het of met een nieuwe kabel- en internetpakket thuis ook FIP op de kabel dreigden kwijt te raken. Maar FIP blijft merkwaardig genoeg beschikbaar, al vermeldt KPN FIP niet ons zenderpakket. Gelukkig maar. Ik kan rustig blijven ademen. En jij ook, als je dat wilt. FIP is overal op de kabel te ontvangen.


Zie ook: http://www.fipradio.fr/

Schrijver: de Thuistoerist, 28 december 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

3.2 met 4 stemmen 321Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)