Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oh Middelburg

Ik hou van steden, ik hou van slenteren en ik kan zelfs een kerst- of eindejaarsmarkt gezellig vinden. In principe. Want genieten is er niet meer bij tegenwoordig.

Afgelopen week was ik in het theoretisch mooie Middelburg, hoofdstad van de Nederlands-Duitse provincie Zeeland. Met het indrukwekkende laat-gothische stadhuis aan de Markt. De eerste indruk is: gezellig. Leuk al die bedrijvigheid. Totdat je je zintuigen echt openzet.
Wie haalt het in godsnaam in zijn bolle harses om deze plek op zo'n schandelijke wijze te verkrachten? Hier is gebeurd wat in zovele Hollandse steden gebeurt; de middenstand neemt zonder plan of visie bezit van de schaarse vierkante meters op het plein om maar zoveel mogelijk rotzooi te kunnen verkopen aan argeloze slenteraars zoals ik. Alleen ben ik niet argeloos. Wat ik waarneem is een ratjetoe aan lelijke witte tenten, worstenauto's met een trekhaak, schreeuwende reclamevlaggen, een zee aan fietsen links en rechts neergepleurd, de stank van frituur, top2000-liedjes dwars door een Nederlandstalige zender heen, palen zonder functie, een draaimolen met te schelle draaimolenmuziek en heel veel Duitsers die er ook niks aan kunnen doen.
En ondertussen ligt het zichtbare gedeelte van het oude stadhuis te stralen in de zon. Welke verstandelijk beperkte ambtenaar heeft deze onzin gecoördineerd? Hadden ze hier niet even een monstertruck vrij baan kunnen geven?

Het is een feit dat esthetiek niet in het woordenboek voorkomt van vaderlandse bestuurders en beslissers. Kijk maar naar de bedrijventerreinen langs de snelwegen. Kijk maar naar de nieuwbouwwijken. Kijk maar naar de pleinen tussen kerst en nieuwjaar. En niemand schijnt zich er echt druk om te maken. Af en toe misschien een stukjesschrijver op een website die maar niet gevonden wil worden door de massa.

Ik wens u allen een gelukkig 2016. Een jaar met hopelijk wat minder lelijkheid.

Schrijver: Marcel Harmsen, 1 januari 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 137Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
1 januari 2016
Een met Rutgers. Marcel levert gewaardeerde bijdragen. Deze keer wil hij, zo lijkt het, heel erg politiek correct zijn. Natuurlijk is dat Middelburgse plein soms een soort koopgoot op marktdagen. Rommelig oogt het dan zeker. Na de gebakken vis aan de kar De Drukkerij in voor een goed boek of tijdschrift aan de rand van het marktgewoel is echter ook mogelijk.

Uiteraard verkoopt de plaatselijke middenstand er van alles. En zeker voldoet het aldus ontstane beeld niet aan historische balans of in stand houden van middeleeuwse plaatjes met pittoreske torens en mooie gebouwen. Veel ergere dreiging is de mogelijke bouw van hotels en vakantiehuizen in het duingebied van Zeeland.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 januari 2016
De lelijkheid kan de schoonheid nooit overtroeven! Ik ken dat plein heel goed, ik heb er ooit het ringsteken met dikke knollen meegemaakt en dat was dikke lol, ook heb ik er een gezellige antiekmarkt bezocht.
Mensen zijn de levende stenen van een monumentale stad. In de middeleeuwen ging het niet anders. Die levendige chaos is juist mooi en inspirerend.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)