Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gedonder in Keulen

“Op grote schaal aanrandingen en verkrachtingen van vrouwen door Noord-Afrikaanse en/of Arabische jonge mannen gedurende oudejaarsnacht in Keulen.” Dat is zo ongeveer de teneur van boodschap die ik uit het nieuws van de afgelopen dagen plukte.

Ik wil deze gebeurtenissen zeker niet bagatelliseren. Ongetwijfeld was er “iets aan de hand”. Ik heb alleen mijn twijfels over de vermeende omvang. Het waarom van mijn twijfel wordt me ingegeven door het volgende:

1. Berichtgeving kwam laat op gang.
2. Na het verschijnen in de pers een cascade aan aangiften door vrouwen.
3. Na Keulen worden daarna ook andere steden genoemd.
4. Beelden van de gebeurtenissen blijken er bijna (nog) niet te zijn.
5. Het magische getal 1000 gaat zo zijn eigen leven leiden.
6. Geen melding van vechtpartijen.

Het lijkt mij niet onmogelijk dat de huidige beeldvorming mede zou kunnen zijn ontstaan, of versterkt, door een vorm van massahysterie of massapsychose. Het komt redelijke grote groepen in onze maatschappij goed uit dat er juist naar de “vermeende” dadergroep kan worden gewezen binnen het kader van de vluchtelingenproblematiek en de islamkritiek. Ook angst voor het onbekende kan de beeldvorming negatief beïnvloeden en leiden tot oppervlakkige stereotypen. Het geheel kan bewust maar ook onbewust meespelen bij het ontstaan van een onjuist beeld omtrent de feitelijke toedracht die nacht. Op grond van wat ik uit het nieuws gedestilleerd heb kan ik me echter nog geen duidelijk beeld vormen van de ware toedracht.

Het is een natuurlijk menselijk streven om bevestiging te zoeken voor het eigen gedachtengoed. Dit streven kan echter ook ongewenste effecten vertonen zoals het beeld versterkende “zie je wel” effect. Het kritisch vermogen wordt dan, gedeeltelijk onbewust, geweld aangedaan en kan er mede toe bijdragen dat er een vorm van tunnelvisie ontstaat. Ik zeg bewust “kan” omdat ik de feiten niet ken maar wel tracht een beetje waakzaam te zijn m.b.t. het trekken van snelle conclusies.

Ik wacht het onderzoek naar de gebeurtenissen dan ook met spanning af en hoop dat dit meer duidelijkheid gaat geven over de juiste toedracht.

Schrijver: Skald, 6 januari 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.1 met 8 stemmen 149Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
6 januari 2016
Email:
moi636yahoo.com
Maar zodra het om vrouwen gaat, wordt het woord "hysterisch" wel heel snel gebruikt, dat zit mij dus dwars. Ook ik heb mijn bedenkingen bij dat getal van 1000. Maar ik vergis mij niet in de manier waarop andere culturen naar de westerse vrouw kijkt en dat is niet best. Gisteren nog een authentiek filmpje gezien op internet over dezelfde wijze, maar dan elders. Er zijn wel degelijk groepen mannen die hier toe in staat zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)