Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jakoba moet beslissen

Wat is er aan de hand. Een groep van tien mensen gaat elke eerste maandag van de maand naar de film. Halverwege de maand wordt een film uitgezocht via een ingewikkeld systeem, waarbij iedereen een voorstel mag doen en verder iedereen mag stemmen. De groep kent dus geen hiërarchie. Het is een zootje ongeregeld.

Maar die maandag haakt de één na de ander via de mail af. Uiteindelijk kunnen zes mensen niet. Maar vier wel. Wat nu? Een week uitstellen? Gezien de redenen van het afzeggen, twee zijn te moe vanwege de mantelzorg die ze voor hun moeder doen, respectievelijk een gebroken been en dementie, een ander is in rouw vanwege een plotseling overleden zus, een vierde is gewoon moe en een vijfde heeft toevallig een dubbele afspraak en de zesde heeft geen uitleg gegeven. De kans bestaat dat een deel van hen de volgende week ook niet kan. Een maand uitstellen? Of toch door laten gaan?

Wat is wijsheid.

Er is geen procedure en dus hakt niemand de knoop door. Iedereen vindt alles goed.

In democratisch Nederland wordt er dan ook niet besloten, maar een procedure voorgesteld. De procedure is heel eenvoudig: Renate mailt dat Jakoba voor half zeven moet beslissen.

Met gejuich wordt deze procedure ontvangen! Het is eigenlijk niet belangrijk wie beslist, maar de kogel moet door de kerk en iemand moet de kogel afschieten. Renate heeft degene aangewezen die de kogel mag afschieten en iedereen behalve Jakoba is blij, dat hij of zij niet hoeft te schieten. En Jakoba?

Die beslist.

Natuurlijk is ze er niet erg blij mee, maar ze begrijpt dat iemand zich moet opofferen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 7 juli 2016


Geplaatst in de categorie: film

3.1 met 8 stemmen 827Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)