Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

NEVEL

Het Engelse woord EVIL kan ik maar niet goed in het Nederlands vertalen.
Duivelse Machten zou de titel kunnen zijn.
Maar EVIL, vanwege zijn tegendraadse lettervolgorde, laat nog beter zien wat we met dit woord bedoelen:
een kracht of entiteit die de antithese is van het leven.
In het Nederlands zou LEVEN dan veranderen in NEVEL, wat wel mooi uitdrukt dat de werkelijkheid is verborgen achter een sluier, maar wat niet dat knarsende geluid in zich heeft van het wellustig verpletteren van een minderwaardige kakkerlak onder je schoenzool.

Toch is dat wat EVIL doet. Zonder omkijken, compleet onverschillig voor de richting waarin het leven zich dient te ontwikkelen, het meedogenloos platwalsen.
Kwaadaardig is ook zo'n woord wat EVIL benadert, maar waar de angel uit wordt gehaald door het 'aardige' staartje dat het kwaad hierin krijgt aangeplakt. Terwijl dit natuurlijk verwijst naar de aard of het karakter van de persoon die kwaad van aard is.

Toch is NEVEL ook een veelzeggend woord, als je beseft dat kwaadaardigheid zich altijd verborgen probeert te houden. De stille moorden die worden gepleegd, de ondoorgrondelijke complotten die worden bekokstoofd, de valse vlag operaties (die de vijand de schuld geven van wat je zelf doet), de e-mails van Hillary die plotseling top-secret worden verklaard, omdat daar informatie in staat over drone aanvallen...
Je zou kunnen zeggen dat NEVEL in de betekenis van EVIL verwijst naar de gifgassen in de Eerste Wereldoorlog (mosterdgas), de vergassingen in de Duitse concentratiekampen van WO2, de Agent Orange van de Amerikanen in Vietnam, het chemische gas dat Assad onlangs gebruikte...

maar misschien is de NEVEL van misinformatie, van misleiding, van achterbakse geheime plannetjes, van leugens en bedrog, van gekonkelfoes achter de schermen, van machinaties en manipulaties, (betwistbaar) nog meer EVIL dan de afschuwelijke gifgassen, vanwege het doortrapte, met voorbedachte rade opgezette, met huichelachtige onschuld terloops gebrachte, booswichtige, snode karakter ervan.

De werkelijke weerwolven achter de nevelschermen van de gang van zaken in de samenlevingen op onze majestueuze planeet Aarde zijn zo gewetenloos in hun machtsspelletjes, zo berekenend achter hun ondoorgrondelijke façade die als een onneembaar bolwerk wordt bewaakt door de 'gewillige dienaren' van geheime diensten, militairen en politiemachten, dat... dat...

het voor hen maar goed is dat de meeste mensen slapen, dagdromen, niet verder denken dan hun neus lang is en door hun opvoeding tot 'eerzame burgers', 'godvrezende schapen' en 'murwgeslagen consumenten' tot zo'n niveau van gezagsgetrouwheid en slaafse volgzaamheid zijn gekneed, dat ze alles wat een uniform aan heeft, of een titel voor zijn naam, of een bordje op z'n bureau, of een ketting om z'n hals, of een witte jas met stethoscoop, of een bruine geitenharen jurk, of een wit boordje, of een duur pak, of een gestroomlijnd mantelpakje op z'n blauwe ogen gelooft zonder zelf na te denken.
En iemand die wel verder denkt, bijvoorbeeld over de consequenties van wat wordt gezegd, of die vragen stelt over de bedoelingen ervan, of die kritische kanttekeningen plaatst bij beweringen, die vraagt naar de motieven of redenen achter de gordijnen van wat wordt gepresenteerd, is achterdochtig, niet loyaal, of gewoon paranoïde en daarmee lastig en ongewenst. Onbeleefd kan ook. Onbeschoft. Opstandig.

Dus wat ik maar wou zeggen: hebben jullie gehoord dat onze allerliefste en allervriendelijkste minister van oorlog Hennis tussen neus en lippen liet ontsnappen dat ze dit najaar de militaire dienstplicht voor vrouwen wil voorstellen in de Tweede Kamer?
"Op verzoek van de Kamer".
"Omdat het argument: <zwakkere positie dan mannen op de arbeidsmarkt> niet meer geldt".
"Omdat het onderscheid tussen mannen en vrouwen niet meer van deze tijd is".
"Omdat het beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen in deze tijd zwaarder weegt". En
"Omdat in vergelijking met twintig jaar geleden vrouwen overwegend even hoog zijn opgeleid als mannen en dat Defensie juist hoogopgeleide specialisten nodig heeft uit beroepsgroepen die nu heterogener zijn samengesteld dan vroeger."

Voel je het mistgordijn? Zie je de troebele argumentatie? Hoor je de: "ik ben alleen maar de boodschapper" smoes? Ruik je de rook van verdovende zwavelgassen? Begrijp je de afwezigheid van ENIGE onderbouwing?

Waarom? Waarom nu? Waarom gij Hennis Brutus? Voor welk zegekarretje wordt uw blonde lege ambitieuze hoofdje gespannen? Wie fluisteren er in uw schemerige schedeldak als wij even niet opletten?

Dit kan betekenen, als dit onbeduidend marginale plannetje doorgaat, dat vanaf volgend jaar meisjes van zeventien een oproep kunnen verwachten in hun ouders' brievenbus dat ze staan ingeschreven als dienstplichtige om hun lichaam en geest ter beschikking te stellen van het grootste wapen van massadestructie dat de mensenwereld tot haar beschikking heeft, en waarvan de toepassing wordt gedirigeerd door dezelfde politieke en financiële machthebbers die weigeren om de enorme welvaart van deze wereld eerlijk te verdelen, en die weigeren om conflicten vreedzaam op te lossen, en die weigeren om hun privileges op te geven, en die weigeren om hun gezicht te laten zien.

Omdat ze ALLES te verbergen hebben.

Achter de NEVEL.

Schrijver: Ton Hettema, 6 februari 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 6 stemmen 175Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 februari 2016
En, waarde dames (en heren..?) hoe komt het dat onze regering nu al weet dat deze VERDUBBELING van onze operationele oorlogsmacht oproepbaar en inzetbaar moet zijn? En per wanneer? Welk scenario zijn de Nibelungen van deze wereld nu aan het schrijven waarvoor eerst de (in Frankrijk met 3 maanden verlengde, dus nog steeds heersende) noodtoestand, de -lokale regeringen lamleggende- Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie (wiens grondwet wij niet mochten wegstemmen) op hun plaats moesten worden gezet?
Wat staat ons te wachten? Waarop zijn ze zich aan het voorbereiden?
Hou je hart maar vast, want het gaat je verstand te boven...
Naam:
An Terlouw
Datum:
6 februari 2016
Ton, bij de uitgebreide reactie hoef ik niks toe te voegen, die spreekt voor zich en ik sta er helemaal achter net al dat ik achter je column sta ( oke, ik sta eronder) maar dat is een formaliteit....goed gedaan jochie.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
6 februari 2016
Dacht ik in mijn naïviteit dat de dienstplicht was afgeschaft. Is die alleen maar opgeschort. Ik ben hartstikke tegen dienstplicht. Militair zijn is een vak. Daar kies je voor. Mensen verplichten iets te doen wat ze helemaal niet ligt, waar ze helemaal niet geschikt voor zijn, dat is op de eerste plaats heel erg ongezond voor de mens zelf, en ook nog eens volkomen ineffectief als het erom gaat om als land een gemotiveerd leger te hebben voor onze verdediging, die helaas in sommige tijden noodzakelijk kan zijn. Er zijn ook nu vrouwen als beroepsmilitair in het leger. Niks mis mee, mits ze die roeping zelf voelen, net als bij de mannen die nu deel uitmaken van onze strijdmachten.

Dus dienstplicht: nee. Onzinnige maatregel, zowel voor jongens als voor meisjes. Wat die laatste groep betreft: het is een bekend gegeven dat meisjes/vrouwen die langere tijd permanent in dezelfde groep met elkaar optrekken, gelijktijdig gaan menstrueren. Zou de een of andere vijand het in zijn domme kop halen om juist in de week vlak voor het rode gebeuren iets uit te halen, dan krijgen ze te maken met een PMS agressieve strijdmacht waar de testeronballen van IS lieverdjes bij zijn. Waarvan akte!

En ja Ton, die corrupte overheid die onze jongens en meisjes denken de oorlog in te mogen sturen, zonder na te denken over alle mogelijke gevolgen in termen van levenslange PTSS enz., die deugt al eeuwen en eeuwen lang niet. Maar vastplakkend aan hun pluche zullen zij de nodige maatregelen voor een betere wereld niet nemen. Dat zal van onderop moeten komen. Van ons, het klootjesvolk - inclusief de vrouwen met ballen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)