Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nu wordt het spannend

De Amerikaanse verkiezingen zijn de beslissende fase in gegaan. Tientallen Nederlanders zijn de Atlantische Oceaan overgestoken om campagne te voeren voor de miljonairs en miljardairs die meedoen aan deze verkrachting van de democratie. Onder hen een groep studenten die zich verdeelden onder verschillende kandidaten – de een deed een weekje Sanders, de ander een weekje Trump en de derde een weekje Clinton, Rubio, Bush of Cruz. Er is zelfs een kamerlid de oceaan overgevlogen omdat zij het blijkbaar belangrijker vindt om stemmen in de Verenigde Staten te winnen voor een volstrekt vreemde vrouw dan stemmen in Nederland te vertegenwoordigen.

De beslissende fase is weliswaar ingegaan, maar duurt nog vele maanden. Maar dat doet er niet toe: alsof het Nederlandse verkiezingen zijn, krijgen we dagelijks de peilingen te lezen van Iowa (drie miljoen inwoners) en New Hampshire (1,5 miljoen inwoners). Ter vergelijking: als we dit in Nederland zouden doen, zouden we ons nu druk maken om welke lijsttrekker de VVD en welke lijsttrekker het CDA zou krijgen voor de verkiezingen op 8 november en zouden we dagelijks willen weten wat de opiniepeilingen daarover zeggen in de gemeente Enschede (Iowa) en de gemeente Vlaardingen (New Hampshire).* Ondertussen zouden de kandidaten voor de helft van hun tijd bezig zijn met Henk en Ingrid allerlei toezeggingen te doen, die ze in de volgende gemeente weer in moeten trekken en voor de andere helft van de tijd zouden ze bezig te bedelen bij zakenlieden aan wie ze eveneens toezeggingen doen en die ze niet vergeten.

Want uiteindelijk gaat het erom om Henk en Ingrid met zoveel onzin te overladen over hoe slecht de andere kandidaten zijn, dat ze van nood maar op jou stemmen. Dat is the American dream. Dat zijn de Amerikaanse verkiezingen. Elke kandidaat is miljonair of rijker. De kandidaat die het meeste geld in zijn campagne steekt wint.

De Amerikaanse verkiezingen zijn de beslissende fase in gegaan: van 28 januari tot 8 november.* Enschede en Vlaardingen zijn nette plaatsen, en hebben in verhouding tot Nederland ongeveer evenveel inwoners als Iowa en New Hampshire in verhouding tot de Verenigde Staten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 feb. 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

3,0 met 1 stemmen 551Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)