Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De tweede Turk

Ergens in een tuin tegen het eind van een zomer spreek ik een onbekende vrouw. Ze schrijft gedichten. Ik denk: Dat kan ik ook! De website waar ze op doelde, stuurt me in de weken die volgen afwijzing na afwijzing. Ik geef er snel de brui aan.

Een paar jaar later een nieuwe poging. Het stroomt. Voor ik het besef, heb ik iets van vijfenzeventig gedichten op de site staan. Een goede vriend vraagt: 'Waarom bundel je ze niet?' Had simpelweg niet in de gaten dat ik mijn droom al leefde. Mijn eigen boek.

In eigen beheer breng ik 'Turk in de kast' uit. Kom tot besef dat het leuker is dit boek aan tantes van in de tachtig uit te delen, dan dat ze in een boekhandel te koop zouden moeten zijn.

Met mijn belevenissen op een ochtendje zwerfvuil rapen, haal ik de voorpagina van de plaatselijke krant. De goede vriend tekent er een passende cartoon bij. Als vanzelf schud ik de één na de andere column uit mijn mouw. Nederlands.nl biedt me een prachtig podium. Begin een eigen website.

Door een publicatie in de bundel 'Pijn' krijg ik een mooi contact met uitgeverij AquaZZ. Ik besluit met de eigenaresse in zee te gaan voor 'De tweede Turk'. De vriend krijgt alle vrijheid om de kaft te ontwerpen en enkele cartoons voor in het boek te verzorgen. Er ontstaat een boeiend proces tussen schrijver, uitgever en tekenaar.

Na maandenlang slijpen, schuren en lakken open ik een doos nieuwe Turken. Mijn glimlach vult de kamer. Open de balkondeuren en schreeuw een krachtig 'Yes!' over de witte spijlen.

Kijk maar uit met wie je begint te praten op je komende feest. Het kan grote gevolgen hebben.


www.aquazz.com


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 8 maart 2016


Geplaatst in de categorie: bedankt

3.3 met 3 stemmen 200Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
9 maart 2016
Rene, hartstikke goed gedaan. Het is leuk weet ik uit ondervinding om een boek uit te geven, en of dat nou in eigen beheer is of niet, je laat iets na, DAAR gaat het om.
Gefeliciteerd.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 maart 2016
Kan ik er eentje bestellen?
En ja, dankzij deze schone site van nederlands.nl
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 maart 2016
Ik heb even gekeken hoe AquaZZ te werk gaat en je betaalt in feite je eigen publicaties, wat ik maar een dubieuze manier van uitgeven vind. Zo heb ik ook enkele keren met verhalen en gedichten in verzamelbundels van uitgeverij De Vleermuis gestaan. Dat is net zoiets als in eigen beheer uitgeven, wat alleen de rijkaards kunnen doen, kennelijk zat ik even goed bij kas, wat ik als vals spel beschouw. Arthur Rimbaud liet zijn 'Une Saison en Enfer' bij een Brusselse uitgever uitgeven om vervolgens niet te kunnen betalen, waardoor die uitgever de bundels op zolder legde. Ik bedoel maar, die romantiek.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)