Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aangeslagen

Onze spreekmachinerie, het hele complex van brein, strottenhoofd, longen, middenrif, verbindings- en bedieningsspieren en de half-automatische piloot die de woorden, zinnen en taalsequenzen te voorschijn haalt en verklankt, is een fantastisch, ondroombaar complex, maar uiterst efficiënt opererend organisch systeem.

Wie de constructie ervan heeft uitgevonden, wie het concept heeft bedacht, wie de blauwdruk ervan heeft ontworpen, én het ook nog heeft weten in te bouwen te midden van al die andere, perfect functionerende medespelers van onze multifunctionele outfit die we (door middel van dit apparaat) ons lichaam noemen, verdient alle wetenschappelijke, kunstzinnige, poëtische, design- en constructieprijzen die er in het hele Universum te vergeven zijn.

Dat moet eerst even worden vermeld.
Daar ligt het dus niet aan.

De constructeurs en ingenieurs van de kosmos hebben er alles aan gedaan om ons te voorzien van het meest geavanceerde instrumentarium dat ze konden bedenken.
'Zo', zullen ze gedacht hebben toen het model klaar was, getest werd en in productie kon worden genomen, 'en nu zijn we benieuwd wat ze ermee zullen doen; hoe ze het zullen weten te gebruiken'.

Toen gaven ze ons de taal.
Het alfabet, de woorden, het schrift, de symbolen, de plaatselijke varianten, enfin u kent het verhaal neem ik aan.
Want die verhalen, die verzen, die legenden en verklaringen, die theorieën en mythes, de epossen of episoden, de legenden en parabelen konden we zelf maken met de onuitputtelijke combinatiemogelijkheden die de legostenen van de taal toestaan.
Een goud- zilver- en platinamijn van in ons hoofd gesmede, tussen onze lippen uit onze mond vloeiende, beeldende rijkdom aan uitdrukkingskracht en communicatie is het.

Luister naar beroemd geworden speeches van visionaire presidenten, bevlogen redenaars, dichters, dramaturgen, of naar de simpele, rechtstreekse observaties van kinderen en je voelt, je begrijpt hoe ontzagwekkend imponerend en vervullend de werking van de taal-energie is.
Je kunt er door ontspannen, het kan je opwinden, alarmeren, aanzetten tot actie; je kunt opdrachten geven, informatie verstrekken, instrueren, zelfs allerlei subtiele gevoelens overbrengen..
Mits die taal op precies de juiste wijze is samengesteld. Precies afgestemd op de aard en inhoud van de boodschap.

Dus daar ligt het ook niet aan.

Naast het ontwerpen van het raderwerk voor de spraak, dienden de meesterconstructeurs van de goden ook de functionerende organen te maken die voor de opvang en decodering van de gesproken taal zorgen.
Ook dat deden ze uitmuntend.
Twee schelpvormige trechtertjes aan de zijkanten van het draaibare penthouse waar ook de ramen, de gasdetectoren, de expressiefste weefsels en de airconditioning zijn gelokaliseerd; bovendelen die rechtstreeks in verbinding staan met de computers in de ivoren koepel en langs de liftschacht van het naar de wolken reikende, door elektromotoren voort te bewegen wooncomplex dat we soms onnadenkend ons lijf noemen.

Daar ligt het dus echt evenmin aan.

Ze hebben kosten noch moeite gespaard.
ALLES aangelegd en met elkaar verbonden wat maar kan helpen.
Makkelijker konden ze het niet maken.

Dus, als we die mogelijkheid hebben om gegevens met elkaar uit te wisselen..
om elkaar op de hoogte te brengen van wat we nodig moeten weten
om met elkaar te communiceren over belangrijke zaken
om elkaar te waarschuwen
om elkaar en onszelf te beschermen
om elkaar in te lichten over belangrijke, levensreddende, cruciale zaken..
Waarom DOEN we dat dan niet?

Dat moet toch tandenknarsend, tenenkrommend, hartgrondig vloekend, haren uit het hoofd en de baard trekkend FRUSTREREND zijn voor die jongens en meisjes daarboven?

En dan geven we hen ook nog de schuld!

Vin je het gek dat ze nix, maar dan ook nix met ons te maken willen hebben?

Schrijver: Ton Hettema, 30 maart 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 4 stemmen 105



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)