Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Referendum

Hoezeer ik me ook inspan, hoezeer ik me ook probeer te interesseren voor courante zaken in de wereld, zoals nu het referendum, het lukt me niet.
Ik voel me als een puber die probeert z'n eerste sigaret te roken, of een kind dat een slokje rode wijn mag proeven. Zou ik soms allergisch zijn?

Toch probeer ik me over mijn walging en misselijkheid heen te zetten. Ik ben tenslotte een grote jongen. Ik zie er niet afschrikwekkend uit, heb geen enge ziektes (dat heb ik altijd een verdachte opmerking gevonden), en ik kan rustig een bank binnenstappen zonder dat de rolluiken meteen neerkletteren. Mijn moeder zei dat ik 'een goed verstand' had, nee 'een goed stel hersens' dat was het. Wat ze daarmee bedoelde, heb ik nooit helemaal kunnen doorgronden, maar het gaf me genoeg zelfvertrouwen om niet de politiek in te hoeven gaan.
Maar laten we het niet over mij hebben.

Gisteravond voelde ik me mentaal en emotioneel stevig genoeg om de fysieke afschuw jegens de politiek in het algemeen en de MP in het bijzonder voor een half uurtje opzij te schuiven, en dus concentreerde ik mijn onverdeelde aandacht op het scherm van onze Sony Bravia.

De ankerdame/interviewster van Nieuwsuur, gekleed in een donker colbertje met een blauwe, glimmende blouse eronder stelde de MP, gekleed in volkomen nietszeggende kledij enkele vragen, waarop hij even nietszeggende antwoorden gaf.
Mijn wil om te begrijpen waar het referendum over gaat, sloeg vanwege mijn persoonlijke breinafwijking al snel om in fascinatie voor de meta-verschijnselen van de beide deelnemers.

De betekenis van de woorden vervaagde, de zinnen werden ineens achterstevoren uitgesproken, de monden kneedden de woorden tot donzen pingpongballetjes, die als trage luchtbellen van de ene naar de andere kant van het beeldscherm werden geblazen.

Telkens als er vanuit de opslag een wit balletje van links (waar de interviewster zat) naar rechts dreef, en je zou verwachten dat de rechter speler dit zou retourneren, gebeurde er het volgende: het balletje, bolletje of belletje leek naarmate het in de buurt kwam van de MP in 'thin air' op te lossen.
Daarop deed de MP alsof hij het terugspeelde, maar in plaats daarvan haalde hij een aantal gele balletjes uit zijn wangzakken en verstrooide die als een mondvol confetti al draaiend in alle richtingen tegelijk.

Het effect van dit individuele balspel voor twee personen, was dat over de ogen van mevrouw Tweebeke telkens wanneer de witte bal van een nieuwe opslag in de ruimte was opgelost, en de gefragmenteerde gele wattenballetjes van de return door de kamer stuiterden een dromerige waas trok die me deed denken aan de blik op de gezichten van bepaalde proefpersonen die onder de hypnotische invloed van iemand als Rasta Rostelli verkeren.
Even dacht ik dat ze misschien verliefd was geworden..
Maar die groteske, Jeroen Bosch-achtige, smakeloze gedachte zweepte ik onmiddellijk met huiveringwekkend gehuil uit mijn hoofd.

Heb ik dan helemaal niet geluisterd? Helemaal niets opgestoken?
Ja, natuurlijk wel. Ik heb toch een goed stel hersens?
Kijk, hij is tegen referendums of referenda.
Maar omdat er nu eentje is, moet je wel stemmen natuurlijk.
Er moeten genoeg mensen meedoen om het geldig te laten zijn: 30%.
En de meerderheid daarvan moet voor stemmen.
Wat gebeurt er als die dertig procent niet voor stemt?
Daar gaan we het niet over hebben.
Is dit een opstap voor Oekraïne om lid te worden van de EU?
Geen sprake van. Daar gaat het helemaal niet om.
Dat is totaal niet aan de orde.

Ik ben wel de laatste persoon die hierover advies kan geven.
Even overgeven..

Schrijver: Ton Hettema, 1 april 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 132



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
3 april 2016
De reden waarom dit referendum wordt gehouden, is omdat de organisatoren willen dat Oekraïne niet bij Europa komt. Maar daar gaat het handelscontract helemaal niet over. Nederland drijft met landen over de hele wereld handel. Het is wie we zijn. We doen wereldwijd handel met landen die ernstig naar hun mensenrechten moeten kijken. Dus waarom dan niet met Oekraïne.
Het is een raar referendum dat er nooit had moeten komen. Gebaseerd op alle angsten die in Europa leven, gevoed door groeperingen waar ik weinig waardering voor heb. Daarom hoop ik op een lage opkomst. Daarom ga ik voor het eerst in mijn leven niet stemmen. Want ik vind wel dat een mens in principe altijd gebruik moet maken van haar stemrecht. Het is een zwaar verworven recht, vooral voor vrouwen. Maar voor alles is een eerste keer. En de uitzondering bevestigt hier de regel. Niet gaan stemmen, is deze keer ook een stem. Want als de opkomst laag is, heeft het hele referendum geen waarde.

Voor wie er nog niet uit is:
www.nrc.nl/nieuws/2016/03/31/alles-wat-je-moet-weten-over-het-oekraine-referendum
Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 april 2016
Kijk, beste Joanan, dat is tenminste een eerlijk antwoord op waarom je gaat stemmen. Daar hebben we duizend keer meer aan dan aan de stofwolken van Rutte c.s. Hun aan rubberen elastieken stuiterende ballonhoofden zijn al zo ver afgedreven van hun ontzielde lichamen dat elke suggestie, elke indicatie van eerlijkheid op autosuggestie is gebaseerd. Dank voor je altijd oprechte reacties. "Van jou kunnen we op aan", placht mijn moeder te zeggen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 april 2016
We zijn beetgenomen door die herrieschoppers van Geenstijl, die de democratische waarden hebben misbruikt om een referendum te verzorgen, puur uit zelfbevrediging. Maar het is die dwarse stoethaspels gelukt.
Overigens geweldig boeiend hoe je Rutte en de praatdame van Nieuwsuur gekarikaturiseerd hebt. Ik werd er zelf ook bijna high van.
Ik ga JA stemmen, omdat ik als ja-knikker mij beter voel en hopelijk de Oekraïense, arme bevolking full power geef. Ik doe het ook om die zielige stembusbewakers wat te doen te geven en om het vriendelijke knikje achteraf. Ik vind ook dat je een stempas met zo'n mooi, zilverachtig glimmende '1e raadgevend referendum 2016' logo niet mag negeren, alleen al om de kosten daarvan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)