Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Marjolein in het klein

De beginjaren van Lowlands, toen je er nog kon lopen, was ik erbij. Drie edities vol waar geluk. Toen ik zeven jaar later nog eens een poging waagde, schrok ik me kapot. Wat ik toen ervoer, werd door niemand beter bezongen dan door Huub van der Lubbe: 'Niets is zo eenzaam als een stampvol café!' Alsof hij aan de andere kant van de tent, net als ik, verdwaasd om zich heen keek. Waar ben ik in hemelsnaam terechtgekomen?

In die tijd werkte ik samen met twee anderen in de logistiek. We hadden een bordje met 'De drie musketiers' boven de deur gespijkerd. Als ware pioniers sprongen we in het gat van de vooruitgang. We groeiden uit ons jasje. Uit onze sweater. En uit ons overhemd. Ineens wilde iedereen iets van ons. Onze manager bleek een visionair: 'Je moet groeien, maar als het te groot wordt, moet je het meteen afstoten!'

Toen ik kennismaakte met de gloeiend hete olie uit de ayurveda, werd het me allemaal duidelijk. Terwijl de masseuse mijn ruggengraat losmaakte, gaf ze me een prachtige levensles: 'De ontwikkeling van de mens loopt parallel aan de ruggengraat, van onder naar boven. Het hartgebied wordt rond je vijfendertigste ontwikkeld.' Geen wonder dat er zoveel mensen tobben, het allemaal anders willen, maar zich inmiddels vast voelen zitten in het systeem.

Ook vandaag volg ik mijn hart. Ik ontmoet iemand die haar hart volgt. In een Bemmelse loods wordt haar droom gebouwd. Haar eigen 'tiny house' voorzien van zonnepanelen, composteerbaar toilet, waterkerend houtvezelplaat, schapenwol, thermisch gemodificeerd hout en houtkachel. Totaal afgesloten van het elektronische net. Geen wasmachine. Ze gaat leven op een kleine zeventien vierkante meter en slapen op de loft, bereikbaar met een vaste trap.

Marjolein is druk aan het ontspullen. Een prachtig werkwoord. Wat heb je nu echt nodig? Wat is nu echt belangrijk? Wat maakt nu echt gelukkig? Ze leeft het voor, als ware pionier. En ik? Ik zet nog maar eens 'De Dijk' op. Keihard.


www.marjoleininhetklein.com


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 5 april 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.7 met 3 stemmen 215Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
28 april 2016
Prachtig nieuw woord dat een plek in ons woordenboek verdiend: ontspullen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)