Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De vrije pers

Terrorisme is maar een klein probleem, want neem nu Brussel. Gisteren. Geen aanslag. Eergisteren. Geen aanslag. Eer-eergisteren. Geen aanslag.

Toch heeft Brussel de naam een stad vol terroristen te zijn.

Maar neem nu Syrië, gisteren. Oorlog. Doden. Eergisteren en de dag ervoor ook. Mensen leven in mensonterende steden en dorpen. Er wordt honger geleden. In Syrië zouden ze ervan dromen dat het zo rustig was als in Brussel. Als ze zich zoiets nog kunnen voorstellen.

Dus terrorisme is niet het probleem, maar de aandacht voor het terrorisme. Daarom zou ik willen voorstellen dat bij een aanslag de journalisten desnoods massaal naar de plek waar het onheil heeft plaatsgevonden afreizen, en dat ze alle persconferenties bijwonen, maar niet verslaan. Geen beelden van gewonde, huilende, bloedende mensen en al helemaal niet van dode mensen.

Wel in tekst, berichten. Op de radio, maar dan zakelijk. En op televisie in de vorm van teletekst. Zakelijk. Dit is er gebeurd. Er zijn zoveel doden en zoveel gewonden. Ga er niet heen, want de politie heeft straten afgezet, vliegtuigen landen niet meer, metro’s staan stil.

Het verschil is dat de mensen wel op de hoogte zijn, dat is goed, maar niet de emotionele lading mee krijgen en dus niet bang zijn. Dus niet geterroriseerd worden. Want we weten dat terrorisme pas bestaat nadat de vrije pers beelden van de aanslagen ging verspreiden. Eerst in krantentekeningen, daarna foto’s, daarna radioverslagen en nu een continue stroom van beelden die elke kijker bang maakt. En daarmee terroriseert.

Dat zouden de terroristen nooit in hun eentje voor elkaar krijgen. Daar hebben ze handlangers voor, de vrije pers.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 april 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.3 met 3 stemmen 1.069Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
14 april 2016
daar zit wat in, beste Jan, de enorme magnificatie die de media zelf veroorzaakt is een psychologisch ondoordacht en op sensationele en financiele motieven gebaseerd automatisme van de 'vrije pers' dat deel is gaan uitmaken van de terreurstrategie van kwaadzaaiende monsters en dat dagelijks, onbedoeld of bedoeld (ook dat nog!) onze individuele vitaliteit aantast door het opsoeperen van onze, voor andere doeleinden noodzakelijke, opgeslagen hoeveelheid adrenaline. Dit door onwetendheid op gang gebrachte en in stand gehouden mechanisme is de nummer 1 veroorzaker van volksziektes als stress en meer, en is de instandhouder van de abominabele geestelijke situatie waarin de huidige mens is beland. Volgens mijn doorlopende studies hieromtrent.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 april 2016
Ik ben het totaal met jou oneens, daar je op die manier de ernst van de misdaad bagatelliseert en de mensen in onwetendheid laat, synoniem voor een schijnveiligheid. Zoveel mogelijk informatie op alle manieren schept een eerlijk beeld. Op falsificatie zitten we echt niet te wachten. En angst is een nuttige emotie, die we niet hoeven te onderdrukken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)