Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oranje regen

April doet wat hij wil, het kan hagelen of donderen, we kunnen te maken krijgen met een mini-ijstijd of een maxi-hittegolf, maar één ding is zeker: het gaat weer lintjes regenen.
Wie krijgen eigenlijk een lintje?
Wim Kan vroeg eens aan een gelauwerd en geridderd beambte: ‘wat deed u voor dat lintje?’ Het antwoord was: ‘niets meneer, maar zeer lang achtereen.’
Martin Luther King had ooit een droom.
Ik heb er ook een.

Op koningsdag krijgen de volgende mensen een lintje:

Alle ambulancebroeders en -zusters. Het zal je maar gebeuren, je eet een oranje tompoes, je telefoon gaat. Spoedgeval, dus hup de auto in. En laat men niet de reddingwerkers te land, ter zee en in de lucht vergeten.
Alle vrijwilligers die mensen verzorgen in verpleeghuizen of met hen gaan rijden in hun rolstoel, alle mantelzorgers – hupsakee, een lintje. En:
alle volgens de economen ‘niet werkende’ moeders die met boodschappen aan hun fietsstuur met tegenwind, altijd tegenwind, zwoegen om hun gezin te onderhouden. Als deze categorie uitgestorven is, krijgen al die huismoeders hun lintje postuum toegekend. Oké, laten we de huisvaders er ook een geven, maar dan moeten ze wel elke dag koken.
Alle bewoners in de stadswijken die de hangjongeren uit hun buurt aanspreken op hun gedrag en ze in het gareel houden.
Alle moedigen die in hun kring zeggen dat eerwraak laf is en fout. Plus de helden die jongeren geduldig maar vasthoudend uitleggen dat juichen om aanslagen iets verschrikkelijks is.
Alle zwervers en daklozen die uit frustratie over de kilheid van de samenleving zwerver of dakloze zijn geworden. Plus de mensen die in hun vrije tijd deze lieden van soep, een warme deken en een luisterend oor voorzien.
Alle mensen die het niet te doen is om een erebaantje maar die in stilte en anonimiteit of in een maanloze nacht een ander helpen.
Lezers, help me met het aanvullen van dit lintjeslijstje.
Allen op ons lijstje krijgen Het Grootkruis, de hoogste ridderorde. Voor minder doen we het niet.
BN-ers, politici, profsporters, presentatoren, journalisten, bekroonde kunstenaars, columnisten, schrijvers, zangers, acteurs, cabaretiers, managers, commissarissen en alle andere bobo’s krijgen niets. Ze kregen al genoeg waardering in hun loonzakje, genoeg prijzen of eer, aandacht en publiciteit. Als ze al een lintje in hun linnenkast hebben hangen – en die kans is groot – dan mogen ze die inleveren. Huppekee, afstaan aan een echte held op ons lintjeslijstje.

Ik sla mijn wekker aan gruzelementen. Mijn droom kabbelt door.
Willem Alexander zal ons gezamenlijk lintjeslijstje nauwgezet laten uitvoeren via zijn getrouwe vazallen, Commissarissen des Konings en burgemeesters. En daarna zegt Alex: ‘zo, nu is het mooi geweest, dit was de laatste lintjesregen. We schaffen die gekkigheid voorgoed af.’

Schrijver: George Knottnerus, 15 april 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.1 met 7 stemmen 248Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 april 2016
Geef alle gevangenen een Oranje-lintje, omdat ze vaak onder erbarmelijke omstandigheden moeten boeten voor hun wandaden, terwijl vele nog ergere criminelen vaak nog vrij rond lopen, meestal in chic driedelig camouflagepak en met een flinke, misleidende babbel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)