Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Goeroeboek

Zojuist heb ik me verstout een goeroeboek te lezen.

Een goeroeboek is een boek dat een simpele oplossing belooft voor complexe problemen. Het maakt even niet uit waar dit boek over gaat – ik wil alleen even uitleggen hoe dit boek de arme lezer probeert te overtuigen dat het om revolutionaire oplossingen gaat, die de oude wereld achter zich gaan laten en een nieuwe weg openen.

Een goeroeboek moet in de eerste plaats aansluiten bij de zorgen van de lezer. Als zo’n boek veel lezers wil, moet het dus enerzijds ernstig zorgen hebben en anderzijds een enorm modisch clichéverhaal ophangen. De wanhoop van dit tijdperk. Alles woelt om veranderingen. De dikke ik. Het gaat om het scheppen van een sfeer van crisis die nadert. Die er morgen is. En dat alles onzeker is.

Zo. Nu u een probleem heeft, bent u als lezer klaar voor de volgende stap: de verkeerde oplossingen. Hierin wordt aangetoond dat alles wat tot nu toe geprobeerd is, de crisis heeft veroorzaakt en verergerd. We zullen het helemaal anders moeten doen en wel nu, want de crisis die nadert komt immers morgen.

En dan bent u rijp voor de derde stap: de eenvoudige oplossing. Ook nu is het goeroeboek niet concreet, want dan zou het al gauw verzanden in de modderige details die nieuwe vragen oproept in de orde van: wat is er nou eigenlijk nieuw aan deze oplossing? De oplossing is dus niet zozeer een maatregel, maar een cultuurverandering die een nummer krijgt: oplossing 2.0. Als die al is geweest, 3.0 of 4.0 (in het boek dat ik net las).

Uiteindelijk is het enige, maar dan ook werkelijk het enige positieve dat het boek kan is enthousiasmeren. Als er niemand onder de lezers is die een kritische vraag stelt, hebben de lezers een vrolijke dag en een gevoeld dat ze een oplossing hebben voor een crisis die voor de deur staat.

Maar het is een vage crisis. En een vage oplossing. Morgen, als de lezer de verworvenheden gaat toepassen, is hij net zo verloren als gisteren – voor hij het boek las. En is de lezer rijp voor het volgende goeroeboek.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 12 mei 2016


Geplaatst in de categorie: religie

4.0 met 8 stemmen 272Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)