Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een valse wekker die op tijd klinkt

Gloria Wekker is cultureel antropoloog en voor u bang wegklikt: iemand die stelling neemt in het zwart-wit debat.

Volgens Gloria zit vierhonderd jaar slavernij nog steeds tussen uw en mijn oren. Daardoor wordt er onder andere bij de politie systematisch gediscrimineerd. Het bijzondere van haar bijdrage aan het debat is dat ik het totaal oneens ben met haar uitgangspunt en het eens ben met de consequenties die zij heeft waargenomen. Zij is als een valse wekker die op tijd klinkt.

Want ze heeft groot gelijk dat iemand die een donkere huidskleur heeft grotere kans maakt om door de politie te worden aangehouden. Dat gebeurt, zoals zij zegt, systematisch. Ik ben nog nooit om mijn identificatie gevraagd, maar menig donker gekleurde vriend wel. En onterecht. Maar dat heeft niets met slavernij te maken, immers, mijn voorouders waren Drentse boeren die zelf niets te makken hadden en in ieder geval geen slaaf. Zoiets was onbekend bij de keuterboertjes.

Maar ik heb wel, net als u, vooroordelen. Ik ben ook eerder bang voor donker gekleurde typen. Dat heeft te maken met Opsporing Verzocht, met misdaadseries, met films, maar niets met slavernij. Die slavernij zit niet tussen mijn oren. Zwarte Piet was voor mij geen nazaat van slavernij, maar een lollige figuur die een feest opfleurde. Dat anderen, zoals Gloria, dat anders zagen, zegt niets over mijn vooroordeel.

Elk kind krijgt vroeg of laat vooroordelen en vaak lopen vooroordelen parallel met zichtbare eigenschappen van mensen. Zo heb ik vooroordelen tegenover vrouwen, mensen met bepaalde klederdracht en ook tegenover mensen met bepaalde huidskleur. Dat vooroordeel verandert. Zo zei een Iraanse vriend die internationale reizen maakte, dat hij sinds de aanslagen vaker alleen zit. Mensen willen liever niet naast de bom zitten, als hij ontploft.

En agenten, werkgevers en andere blanken hebben dus vooroordelen – die niets met slavernij te maken hebben, maar alles met de manier hoe wij nu samenleven. En dat is mooi. Want aan de hedendaagse situatie kunnen we iets doen.

Aan de slavernij niet meer. Overigens zal mevrouw Gloria Wekker dat ook met mij eens zijn.

Je kunt dus gelijk hebben, terwijl je de verkeerde oorzaak aanwijst.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 juni 2016


Geplaatst in de categorie: discriminatie

5.0 met 7 stemmen 165Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
9 juni 2016
Inderdaad: alle mensen van alle rassen en van alle levensovertuigingen hebben vooroordelen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)