Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

VOOR EN NA DE MIDDELEEUWEN

Wie kent ze nog: de Germanen, de Angelen, de Saksen, de Franken, de Menapiërs, Nerviërs, Vandalen en Gallo-Romeinen; oftewel de ontelbare migranten van weleer?
Deze volkeren sloegen voor 400 al op de vlucht voor grote klimaatsveranderingen, oorlogen en hongersnood. Velen assimileerden en namen de taal aan van het volk dat ze opnam of veroverde. Zo gingen de Romeinen flink de mist in door de Germanen tot bondgenoten te maken. Ze sloten met hen een eeuwigdurend hulpverleningsverdrag. In ruil daarvoor werd door de Germanen meegevochten in het Romeinse leger. Ze klommen op tot hoge functies met alle gevolgen van dien, waaronder machtsovername.

Bij mij gingen er belletjes rinkelen toen ik me langs tijdsbalken naar onze eeuw begaf, waar ik dit keer prompt in het tenten- en krottenkamp bij Calais belandde.
Daar had zich juist iets afgespeeld. Vrachtwagens waren er bekogeld met knuppels en stenen en er waren barricades van al dan niet brandend hout opgeworpen. Dit opdat de chauffeurs zouden remmen, de trucks konden worden beklommen, het tentzeil kon worden opengesneden om tussen de lading te kunnen belanden en de oversteek te maken. Alles teneinde in Eldorado Engeland een menswaardig bestaan op te bouwen.
Engeland heeft net als Nederland een koloniaal verleden dat nog bestond tot diep in de jaren zestig. Het had meer dan veertig wingewesten. Deze koloniën zorgden voor de komst van tal van nationaliteiten die het Engels beheersten en zich daardoor staande konden houden in de UK. Zij die de Junglebewoners voorgingen, gaven ook aan familie en vrienden door hoe het is om in Brittannië te leven. Veel vluchtelingen hebben hun info alleen ‘van horen zeggen’.

Natuurlijk spelen de moderne media ook een rol in het geheel.
De Franse overheid schijnt niet veel te doen aan de situatie waarin jongens worden verkracht door steeds militantere bendes. De testosteron tiert welig en zoekt een uitlaatklep. Een bijkomstigheid van het vluchtelingenprobleem is dat de migranten eventuele vergrijzing in Europa tegen zouden kunnen gaan middels gezinshereniging.

Het is al met al een nogal onoverzichtelijke situatie. Precies als in de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling. Wie weet hoe Europa er over enkele generaties uitziet. Volgens mij zijn wij opnieuw getuige van een zoveelste volksverhuizing. Misschien kan de recent ontdekte ‘planeet om de hoek’ soelaas bieden?

Schrijver: Anneke Haasnoot, 2 september 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 4 stemmen 103Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)