Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sterft

Ik ken een man die dingen doet, waarvan ik zeg, kan dat wel? Of beter gezegd - ik zou hem kunnen kennen. Ik heb geen bewijs, maar ik vermoed dat hij overheidsgeld uitgeeft aan zaken waar het niet voor bedoeld is. Dat is vast strafbaar. Maar ik heb dus geen bewijs en noem zijn naam niet en zelfs als ik bewijs had, ging ik niet naar de politie.

Want dan ging ik eerst naar hem om te zeggen dat hij er mee moest stoppen.

Maar zou ik ooit naar de politie gaan? Als ik bewijs had en hij er niet mee wilde stoppen?

Dat geld geeft hij uit aan een goede zaak. Hij zit, min of meer, een beetje in het verzet. De overheid en het bedrijfsleven vallen soms mensen lastig met besluiten waar die mensen niets aan hebben, maar in het algemeen belang of in het bedrijfsbelang toch moet worden gedaan. Dat bedrijfsbelang is overigens vanwege de werkgelegenheid ook al gauw algemeen belang.

Ook weten we dat er grote bedrijven zijn, Starbucks, Apple, die geen belasting betalen dus waarom zou deze man de strijd voor de goede zaak wel uit eigen zak betalen? Maar het hoort niet. Dus wat te doen?
Dat Starbucks en Apple geen belasting betalen hoort ook niet, alleen we hebben het zo geregeld dat ze dat niet hoeven doen. En dan zegt Europa dat ze een naheffing moeten krijgen van de Nederlandse staat en dan gaat de Nederlandse staat in beroep tegen dat besluit. Alsof een slager jarenlang vlees heeft geleverd aan een belangrijke seigneur en dan zegt de rechter dat die seigneur alsnog moet betalen en dan gaat de slager daar tegen protesteren! In het algemeen belang, zegt de Nederlandse staat dan.

Dus dan kan ik de man kennen die dingen doet, althans dat vermoed ik, die niet helemaal kunnen, maar wel voor een goede zaak, die kan ik dan moeilijk lastig lopen vallen. Tenminste, als de Nederlandse staat geen belasting wil hebben van Starbucks dat nu alle kleine koffierestaurantjes aan het wegconcurreren is.

Sterf, denk ik dan heel even. Sterf, gij oude vormen en gedachten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 september 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 107Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)