TIJDING EN GEWAG
Het blijft mij verbazen dat mensen kunnen communiceren of menen dat te kunnen. Ze zenden een boodschap uit naar een ontvanger. Vergezeld van flink wat ruis komt die aan, waarop deze het ingekomen bericht interpreteert. Checken of het bedoelde goed overkwam is geen overbodige luxe.
Hoe is de mens ooit gestart met dit alles? Daarop geven o.a. de tijdlijnen van de communicatiegeschiedenis antwoord. Het begon allemaal met het ontstaan van beeld en taal.
Met klanken en met handen, voeten en gezichtsuitdrukkingen probeerde de mens zijn bedoeling duidelijk te maken. Met trommels en rooksignalen probeerden schriftloze volkeren signalen af te geven en met rotstekeningen wilde de mens bezweren en overdragen.
De bakermat van het schrift lag in Mesopotamië waar men vormpjes in klei drukte. Deze stonden voor een dier of getal. Egyptische hiëroglyfen en Sumerisch spijkerschrift gingen vooraf aan pictogrammen en alfabetten. Toen telegrafie en telefonie hun intrede deden, was dat wel even iets anders dan postduif, postkoets of een koerier te paard als ijlbode met verbaal nieuws.
We mogen niet vergeten dat de uitvinding van computer en mobiele telefoon net zo revolutionair was als die van de boekdrukkunst ooit. Het is toch een wonder dat je iemand een bericht of beeld kunt sturen dat in no time arriveert of dat nu per mail, app of wat dan ook is?
Gevaar voor valse beeldvorming en vervlakken liggen op de loer als het gaat om onze in razendsnel tempo veranderende media die al tot burn-outs en psychoses leidden.
Verkokering dreigt, hoorde ik in Nieuwsuur van zaterdag 17 september. Daar werd gesteld dat ieder via social media zijn eigen nieuwsaanbod samenstelt en dan vooral dat leest wat past in zijn eigen wereldbeeld. Enige nadruk op het daardoor steun vinden bij gelijkgestemden miste ik in het hele verhaal. Krantenjournalistiek lijkt te verouderen. Sterft het achtergrondartikel straks uit? Computer en moderne social media; plaag of zegen?
De tijd zal het, samen met de mens, uitwijzen. Dat een land als Noord-Korea (VK 22 september) zelf niet meer dan 28 websites telt, is weer een ander verhaal.
Geplaatst in de categorie: actualiteit