Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

WAAROM EIGENLIJK NIET

WAAROM WE NIET WAT OPGEWEKTER ZIJN. Dat kopte De Volkskrant van zaterdag 24 september met daaronder de tekst dat de economie in de lift zit, maar dat het onbehagen is gebleven. Het nationale humeur van een land zou moeten verbeteren als de economie aantrekt. Kom ik soms onder een steen vandaan? Mijn pen is krom van het telkens ageren tegen de verheerlijking van de economie

Natuurlijk is het leuk als je aankopen kunt doen. Feit is en blijft dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Nederland staat anno 2016 in de top tien van gelukkige landen volgens NU.nl. Dat een florerende economie daarvan de voornaamste reden is, lijkt me sterk. Het schijnt dat politici en economen geluk altijd iets hebben gevonden voor de privésfeer, hoewel er een kentering kwam wat dat betreft.

Geld maakt niet gelukkig, maar als je het bezit, is dat wel makkelijk. Als je er veel van weggeeft, zoals sommige miljardairs, dan geeft dat een goed gevoel. Als je er sowieso wat van weggeeft, geeft dat voldoening. Natuurlijk is het leuk als je er bepaalde dromen mee kunt verwezenlijken, maar garant voor geluk staat het niet. Voor wat welbehagen misschien. Onbehagen en angst voor geweld spelen echter een rol op ons klein geworden wereldtoneel.

Mensen met een smalle beurs kunnen soms meer geluk halen uit dingen dan mensen met een uitpuilende portefeuille. Het idee iedereen een gelijk bedrag per maand te geven en dan te bestuderen hoe mensen zich daaronder voelen, lijkt me een zinnig experiment, al zie ik de rijken der aarde op zijn minst bedenkelijk kijken bij het opperen ervan alleen al.

Waarom scoren landen als Zwitserland, Canada, IJsland, Scandinavië en Australië zo hoog op de geluksladder? Zou de ruimtelijkheid meetellen; het dunbevolkt zijn? Zouden zorg en controle om wat er aan producten en reizigers binnenstroomt van invloed zijn? Wat heeft een mens eigenlijk nodig om geluk te ervaren? Zijn de Universele Basisbehoeften zoals Humanistisch psycholoog Maslow die in zijn ‘behoeftepiramide’ weergaf een basis voor geluk?

Eerste fase: Eten, lucht en water. Primaire biologische behoeften.
Tweede fase: Bestaanszekerheid. Veiligheid. Zekerheid.
Derde fase: Sociaal contact. Vriendschap. Liefde.
Vierde fase: Waardering. Erkenning. Zelfrespect.
Vijfde fase: Zelfontplooiing.

Voor velen is de onderste sport nog niet eens haalbaar. Zij die de economie aanbidden als ware die goddelijk, moeten zich mijns inziens bewust worden van de eigen nietigheid en het feit dat er een ontzagwekkend geheim en een groots mysterie aan het bestaan op zich ten grondslag ligt en dat daarnaast geld en goederen eerlijker zouden moeten worden verdeeld. Zonder daarbij de economie op het voetstuk te plaatsen waarop ze nu staat. Dat inzicht zou politici en staathuishoudkundigen als het gaat om het belang van de economie wellicht de gretige, aanbiddende mond kunnen snoeren.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 30 september 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 8 stemmen 955



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 oktober 2016
Een mooie overdenking, beste Anneke, goed om het perspectief van de gelaagdheid van ons bestaan onder de aandacht te brengen.
Op je vraag over de belangrijkste reden voor geluk, zou mijn antwoord zijn: het erkennen, respecteren en daadwerkelijk garanderen van de heiligheid en soevereiniteit van elk individu.. een basisvoorwaarde waar dagelijks op wordt bezuinigd. M.a.w. ongeluk en depressie worden veroorzaakt door externe bemoeienis, argwaan, dwang en Big Brother die ons in de gaten houdt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)