Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ik heb gestemd

Wat apen kunnen, kunnen mensen beter. Dat is algemeen bekend. Apen kunnen in bomen klimmen, maar mensen hebben de Mount Everest beklommen. Apen kunnen ruzie maken, maar mensen kunnen oorlog maken. Apen kunnen krijsen, maar mensen hebben de punkmuziek.

Eén ding kunnen mensen zeker beter dan apen en dat is na-apen. Wij doen graag wat anderen doen. We zetten allemaal twee grote vazen voor het raam, lopen graag in ongeveer dezelfde kleren als onze vrienden, gaan graag gezellig winkelen als het druk is.

Zo praten we elkaar ook na als we de politiek niet vertrouwen en als we politici zakkenvullers vinden. We vinden daarvoor incidenteel bewijs in de kranten, maar vooral heel veel bewijs op verjaardagen en andere feestjes, waar iedereen het met ons eens is. Niemand verdedigt immers politici, want zelfs politici spreken bij het minste of geringste van grote schande en mateloos wanpresteren als ze het over hun collega’s hebben.

En toch gaan we stemmen. Althans, de meesten van ons. Nu daalt het percentage stemmers wel gestaag en daarom bedenkt de overheid allerlei manieren om stemmen eenvoudiger te maken. De openingstijden worden verruimd. U kunt op steeds meer plaatsen stemmen en als deze trend zich voort zet, rijden straks ambtenaren op scootertjes door de stad en vragen aan u of u wilt stemmen.

Maar misschien kan het ook heel eenvoudig. Als we nu eens een sticker geven aan iedereen die gestemd heeft, of een button. Die kan men dan opspelden en na verloop van tijd hebben mensen allerlei stickers gezien van mensen die zijn wezen stemmen.

Kijken of de na-apers dan nog thuis blijven.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 november 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.7 met 10 stemmen 321Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
3 november 2016
Jemig Jan, doet me denken aan de kruizen die ze in de oorlog opkregen. Ik ga gewoon stemmen, maar ik vind dat iedereen zelf maar uit moet maken zonder een etiket opgeplakt te krijgen, wat hij of zij wil doen...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)