Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Brievenbussen en ander ongemak

Was u ook zo lyrisch over de toespraak van Jan Terlouw in DWDD waarin hij de wereld op zijn ouwe dag nog een finale boodschap wilde meegeven? Mijn hart ging niet sneller kloppen. Ik zit niet te wachten op een goed bedoeld belerend vingertje van een ex-politicus die vroeger in het centrum van de macht het allemaal zelf heeft zien (en laten) gebeuren.

Dat verdwenen touwtje uit de brievenbus stond in zijn betoog symbool voor het verlies aan vertrouwen in de samenleving. Waarom dat touwtje naar binnen moest worden gehaald werd echter niet uit de doeken gedaan. Misschien heeft het iets met welvaart te maken? Daarom wordt de plastic soep in de oceanen wellicht niet zo heet geconsumeerd als in de media wordt opgediend. Helaas, consuminderen zit niet in onze genen. Dat we de wereld een beetje aan het uitmergelen zijn is ook een ieder bekend. Misschien heeft het iets met welvaart te maken? Echte oplossingen heb ik niet gehoord.

Het klimaat verandert en dat schijnt een verschrikkelijk groot probleem te zijn. Voor wie? Vooral voor ons nageslacht. Jan Terlouw heeft volgens eigen zeggen een prachtig leven gehad en gunt dat ook de jeugd van nu. Maar dat doen we allemaal of tenminste de meesten van ons. Wederom niets nieuws onder zon.

Dat klimaat wil ik nog even op ingaan. Zelf gaf Terlouw aan dat er miljoenen jaren geleden palmbomen op de Noordpool groeiden. Of hij dat een probleem vond vermeldde hij niet maar dat het een schrikbeeld voor de huidige generatie zou moeten zijn mocht duidelijk zijn.
Ik verwonder mij bijna dagelijks over het verkrampte klimaatdebat. Als we een beetje geluk hebben verblijven we 80 tot 90 jaar op deze aardkloot. De aarde bestaat echter al zo’n 5 miljard jaar en het leven is ongeveer 3,5 miljard geleden ontstaan. Het lijkt er op alsof de mens een sterke neiging heeft om zijn kijk op wereld te beperken of in te blikken tot zijn korte levensperiode. Bovendien schijnt hij de importantie en de invloed daarvan op die wereld in het flitsmoment dat hij aanwezig is op deze planeet enorm te overschatten. Het klimaat verandert al miljarden jaren en zal dat ook nog wel een tijdje blijven doen.

Misschien is de veronderstelde klimaatsverandering eerder een zegen dan een vloek. Een gemeenschappelijke “vijand” werkt verbroederend. Een gemeenschappelijke “vijand” stelt ons voor nieuwe gemeenschappelijke uitdagingen. Nieuwe richtingen en nieuwe doelen aan een andere horizon. Wellicht blijft er dan weinig tijd over om ons druk te maken over landjepik en scheve machtsverhoudingen zodat we eensgezind de wereld iets zinniger kunnen gaan inrichten. Misschien kunnen dan zelfs de touwtjes weer voorzichtig uit de brievenbussen worden gehangen. Heel misschien!

Jan Terlouw: Een hele aardige man met de beste bedoelingen lijkt me. Toen hij echter als enige Nederlander de heer Monasch bij naam aanhaalde als onbetrouwbaar werd ik toch wat achterdochtig en doemde ongewild het demonische beeld van een VARA-PvdA verbond weer eens bij mij op en controleerde ik subiet of de voordeur wel op het nachtslot zat.

Schrijver: Gaffelbaard, 2 december 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 4 stemmen 618



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)