Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

2016

2016 stond bol van het nieuws. De brexit, het Oekraïnereferendum en de Amerikaanse verkiezingen, allemaal drukten ze hun stempel op het afgelopen jaar. Mede door de aanslagen in Brussel, Nice en Berlijn was 2016 ook het jaar van onrust. Het jaar van spanningen, die leidden tot verdeeldheid. Ook in Nederland.

de Britten hielden dit jaar een referendum. Op 23 juni kregen de Britten twee keuzes voorgelegd: in de Europese Unie blijven of eruit. Uiteindelijk werd het tweede vakje het meest aangekruist. De brexit was een feit.

En dan was er natuurlijk nog het politieke 'event' van 2016: de Amerikaanse verkiezingen. De strijd ging tussen Donald Trump en Hillary Clinton. In de campagnes ging het hard tegen hard. Amerika was meer verdeeld dan ooit tevoren. Bijna alle polls voorspelden een zege voor Clinton. Maar op 8 november bleek toch dat Donald Trump de 45e president van de Verenigde Staten zal worden.

2016 was ook het jaar van onrust. Op 15 juli ontstond er grote chaos en verwarring in Turkije. Turkse militairen bevolkten de straten van Ankara en Istanboel. Het leger zei de macht in het land volledig te hebben overgenomen. Als tegenreactie riep president Erdogan de Turkse bevolking op om de straten op te gaan om de staatsgreep tegen te houden. Dit lukte, de coup werd neergeslagen.

De onrust die in Turkije heerste had ook zijn weerslag op Nederland. Er ontstond verdeeldheid onder de Turkse Nederlanders.

Wie aan 2016 zal terugdenken, kan niet om de terroristische aanslagen heen. Onder andere Brussel, Nice en Berlijn werden opgeschrikt door terreurdaden.

2016 zal ook herinnerd worden als het jaar van de faillissementen. Grote ketens als MS Mode, de Mitra en Scheer & Foppen overleefden het jaar niet. Ook de winkels van één van de meest bekende warenhuizen werden gesloten, tevens werd V&D failliet verklaard.

Maar, er was natuurlijk ook goed nieuws, jazeker wel. Wat te denken van Tijn die met zijn actie 'nagels lakken voor het goede doel' eerst nog dacht € 100 op te halen, het joch verblufte heel Nederland door maar liefst 2,5 miljoen op te halen, weliswaar voor Serious Request, maar de stichting, die onderzoek doet naar de ziekte van hem, kreeg ook heel wat donaties...een win-win situatie dus.

Ook mensen die zich inzetten om mensen te redden, zo was er ene Vincent die het nieuws haalde: hij redde maar liefst drie kinderen uit een brandende auto, met gevaar voor eigen leven...en natuurlijk zijn er goede berichten vanwege het feit dat we allemaal weer meer geld hebben om uit te geven..allemaal prettig toch? Zulke berichten willen we allemaal wel op de laatste dag van het jaar...

Fijne jaarwisseling en een gezond begin van het nieuwe jaar...

Deze column is de 31e om 11u20 live te horen op www.lokaleomroepkrimpen.nl

Schrijver: An Terlouw, 31 december 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 7 stemmen 140Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
31 december 2016
Een sympathieke en lezenswaardige vogelvlucht, goede An; ook een gelukkig nieuwjaar voor jou en je dierbaren

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)