Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Erdogan heeft gelijk

Erdogan was een tijd lang een zeer goede premier. Tot hij de verkiezingen verloor. Daarna werd hij een slechte dictator. Hij begon met de burgeroorlog tegen de Koerden om meer kiezers aan hem te binden. Toen hij vervolgens opnieuw alle macht kreeg, begon hij critici te ontslaan en de media te muilkorven.

Dit deed hij steeds willekeuriger. Degenen die dachten 'ik ben geen Koerd' konden nog lang geloven in een rechtvaardige president – hij was ondertussen president geworden. Daarna waren degenen die geen Koerd waren en die geen kritische linkse krant schreven nog veilig. Daarna waren degenen die geen Koerd waren, kritische pers waren of advocaat van Koerden waren veilig en daarna kon je maar beter niet op één of andere manier bij één of andere politieke stroming zijn aangesloten die niet onvoorwaardelijk Erdogan steunde.

Maar de rest was nog veilig.

Tot de coup van de militairen. Deze coup was een reactie van militairen die wisten dat zij vroeg of laat bij degenen hoorden die gearresteerd zouden worden, omdat ze ooit een keer een kritische opmerking hadden geplaatst. De eersten zaten al achter de tralies. Maar na de coup was iedereen, die politiek nadacht, verdacht. Nadenken werd al gevaarlijk.

Die Erdogan doet één maatregel die aansluit bij een eerdere column van mij. Hij verbiedt de media te berichten over terroristische aanslagen. Daarmee schakelt Erdogan een onmisbare schakel in de terroristische daad uit. Erdogan heeft dus gelijk en slaat de terroristen een wapen uit handen. Maar voor het overige heeft hij ongelijk.

Natuurlijk moeten burgers wel weten dat er aanslagen zijn: feitelijk. Zonder beelden. En verder is het schrijnend als NAVO-militairen uit Turkije alleen maar verdacht zijn, omdat ze in het buitenland werken. Volledig fout om mensen te arresteren omdat ze buiten Turkije hebben gestudeerd. Turkije gaat een heel donkere toekomst tegemoet.

Maar met die ene maatregel tegen terrorisme heeft Erdogan half gelijk. Maar een andere maatregel: iedereen een terrorist noemen, dat grenst niet aan waanzin - het is waanzin.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 16 februari 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 4 stemmen 145Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 februari 2017
Een kleine, inzichtelijke ingeving maakt van een brute dictator als de totaal gefrustreerde Erdogan zeker geen heilige. Zijn verbod op het uitzenden van aanslagen is slechts een uitwas van zijn algehele verbod op waarheidsgetrouwe journalistiek. Een Trump-lookalike, Erdogan verbiedt, Trump ontkent. Kortom; de machthebbers op deze wankele planeet zijn geldgraaiers en vuile leugenaars. In de monastiek is nederigheid een grote deugd en wat dat betreft wens ik alle incapabele machthebbers op aarde acuut een eindeloos verblijf in een klooster toe!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)