Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stemadvies

Wat voor samenleving wil een politieke partij maken? Dat is de vraag die voorligt bij elke verkiezing.

Kijk, 50Plus wil een samenleving waar de ouderen op hun lauweren kunnen rusten. Het is dus een typische ‘ikke’ partij. Erg diep is het ook niet. De Partij van de Dieren wil dat dieren een beter leven krijgen en is dus een empathie-partij. Ook zij kijken niet erg ver.

Alle belangrijke partijen hebben een breder beeld van hoe de wereld er uit moet zien. Alle partijen willen een veiliger wereld, maar de VVD gaat ervan uit dat je als individu verantwoordelijk bent voor je eigen succes. De PvdA vindt dat ook, maar erkent dat veel mensen hulp nodig hebben. Zij proberen die hulp te regelen via de overheid.
Het CDA is het met de PvdA eens, maar wil de hulp regelen door erop aan te dringen dat mensen elkaar helpen. De PvdA wil daarom een openbare school en het CDA scholen die door burgers, vroeger kerken, worden bestuurd. Beiden zijn het er overigens over eens dat de overheid die scholen moeten betalen – de VVD ziet er wel iets in dat scholen met privé geld worden betaald.

Andere partijen streven naar vergelijkbare samenlevingen. De SP is een soort PvdA, GroenLinks is een mengvorm van de PvdA met de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie is een gristelijke CDA. Je hebt immers gristenen, dat zijn de protestantse christenen en christenen die zowel protestants als christelijk kunnen zijn.

Een andere groep partijen wil dat Den Haag en Brussel niet langer regeren, maar dat u zelf regeert. Het gaat hier om D66 en nieuwe varianten, zoals GeenStijl en Forum voor Democratie. Dat is een ingewikkelde weg, want democratie is - om Oscar Wilde te parafraseren - een goed idee, maar kost ontzettend veel tijd en de meeste mensen hebben die tijd niet en willen die tijd er niet in steken. Politiek blijft een spel van een kleine groep mensen die de energie en tijd hebben om de benodigde tijd er in te steken. Ondernemers, werknemers en zieken hebben in de regel iets anders aan hun hoofd. D66 is dus een goed idee, maar kost te veel tijd.

DENK en de PVV worden populistisch genoemd, maar een partij populistisch noemen is hetzelfde als uitleggen dat de aarde een planeet is met zwaartekracht. Met populisme wordt iets anders bedoeld en dat is een partij op culturele of etnische grondslag. Omdat dit sinds 1945 om goede redenen strikt verboden is, mijden politieke partijen die deze onzalige weg inslaan deze term. Maar de overeenkomst tussen PVV en DENK is dat deze partijen een samenleving willen waar bepaalde groepen mensen bevoordeeld worden ten opzichte van andere groepen mensen op grond van hun culturele achtergrond. Zij zetten Marokkanen, Polen en Volendammers aan verschillende kanten van door hen gewenste scheidslijnen. Zij eisen een veiliger wereld, maar maken haar gevaarlijker voor degenen aan de andere kant van hun scheidslijn.

En het is nog erger. De mensen die aan dezelfde kant van de scheidslijn wonen, worden geacht hetzelfde te denken. Een Volendammer is het dus altijd eens met iemand uit Urk, of Rotterdam Kralingen. Of, in DENK termen, elke Turk en elke Marokkaan zijn het altijd met elkaar eens. Omdat dat in werkelijkheid deze mensen het onderling oneens zijn, want er zitten VVD-ers, CDA-ers en PvdA-ers tussen, of Gülen- en Erdoganaanhangers, is het voor deze partijen noodzakelijk dat er een leider is die de standaardmening bepaalt. Wie afwijkt van deze standaardmening is een verrader en daardoor zijn dit soort groepen nog gevaarlijker voor de mensen die achter dezelfde scheidslijn staan, dan voor de groepen die aan de overkant van de scheidslijn staan. Politiek op culturele grondslag is een groot kwaad en daarom in 1945 terecht uit de politiek verbannen.

Maar het is een hardnekkig kwaad.

De komende verkiezingen ga ik opnieuw op een traditionele partij stemmen. Een partij die een samenleving wil waar we niet allemaal constant met politiek bezig zijn en waar we geen scheidslijnen leggen tussen culturele of leeftijdsgroeperingen. Mijn advies aan u is, als uw leven en vrijheid u lief is, doe dat ook.

Tot hier tou (nu gebruik ik een uitdrukking van Daniel Lohues) is het ja goud goan. Tot nu toe hebben ze het goed genoeg gedaan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 maart 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 4 stemmen 132Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 maart 2017
Jij maakt het er ook al niet makkelijker op. Om alleen voor de rijken opkomende VVD af te komen zou ik strategisch op de PVV kunnen stemmen, maar dan krijg je er op inhoudelijke en bestuurlijke wijze niet veel beters voor terug.
Dus stem ik maar weer eens op de SP, die betrouwbaar links is, en wel op Renske Leijten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)