Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Educatie

Educatie
Omdat het vandaag de derde van de derde is, dacht ik vanmorgen, bij mijn dagelijkse ochtend-pagina's, natuurlijk over de significantie van het getal drie.

Het wordt beschouwd als een enorm belangrijk getal, niet omdat iemand dat besloten heeft, maar omdat het aantoonbaar op allerlei gebieden van het leven een rol speelt waar niemand omheen kan.

Dit te leren, te weten en te beseffen, waarbij ik het deze keer aan de creativiteit en inventiviteit van de lezer overlaat dit voor zichzelf te bewijzen of daarvan de validiteit aan te tonen, zou eigenlijk een taak dienen te zijn in de basis-educatie van alle kinderen. Op school dus.

Waarom? Omdat de kennismaking met de fundamentele principes waarop ons aardse mensenleven is gebaseerd, een meta-perceptie kan vestigen in de nieuwe generaties, die alle overtuigingen van lokale en culturele of religieuze opvattingen waarmee kinderen worden opgevoed, kan overstijgen.

En dat is precies waar de drie over gaat: het overstijgen van de dualiteit.
En dat is precies wat er ontbreekt aan het hele politieke Wajangpoppenspel.
Alle politici zitten gevangen in de wet van de schijnbare tegenstellingen.
Het woord zelf lijkt al verwant te zijn aan polarisatie.

Het is natuurlijk niet alleen een ziekte die de politici heeft getroffen, dat dualistische denken. De epidemie heeft zich over de hele wereld verspreid en heeft, als fundamentele denkwijze, of programmering, gezorgd voor de irrationele, historische argwaan van alle tegengestelde machten.

Rood en Blauw zijn vaak de kleuren die tekenend zijn voor elkaar bestrijdende partijen als de Democraten en de Republikeinen, de Labour-party en de Conservatives, de Russen en de Amerikanen, de Liberalen en de Socialisten.

Misschien is het daarom dat de bedenkers van de Nederlandse vlag (en vele andere) een neutrale baan wit als buffer tussen het rood en het blauw plaatsten.

Het is begrijpelijk en noodzakelijk dat (jonge) kinderen deze tegenstellingen exploreren in hun periode van gratie, waar ze hun conflicten uit kunnen spelen om er (het liefst voor de puberteit) achter te komen dat, als ze daarmee doorgaan, hun leven even nutteloos in vruchteloze compromissen uitdooft als dat van de voorbeelden die overal (vooral nu op het schaduwscherm van de tweedehandswereld) als afschrikwekkend voorbeeld te vinden zijn.

En dat ze niet in dezelfde tredmolen hoeven te stappen..

Schrijver: Ton Hettema, 4 maart 2017


Geplaatst in de categorie: school

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 359



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)