Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De kiezer heeft altijd gelijk

‘Alle politici liegen', zei de vrouw. Ik hoor dat wel vaker als ik met een PvdA-jas aan folders van Lodewijk Asscher, Diederik Samsom, Job Cohen, Wouter Bos of Ad Melkert probeer uit te delen. Bij laatstgenoemde was dat overigens geen eenvoudige zaak, want diens folders leken voor veel passanten gevaarlijker dan een besmettelijke ziekte.

Dat terzijde.

‘Mijn moeder', ging de vrouw verder, ‘was van de PvdA, maar in de tijd van Den Uyl is ze afgehaakt. De PvdA gaf veel te veel uit. Dat is slecht voor het land. Daarom stem ik nooit op de PvdA.’ Natuurlijk had ik na haar eerste aanhef geen prettig gesprek verwacht.

‘Ik ga op 50 Plus stemmen,’ vervolgde ze. ‘Die gaat voor mij zorgen.’

‘Maar als er één politicus is die liegt, dan is het wel die ene Krol.’

‘Nee, hij is vrijgesproken, hij heeft niets gedaan!’

Wel zeker heeft hij iets gedaan. Hij heeft de medewerkers van de Gay Krant jarenlang verzwegen dat die geen pensioen kregen. Hij heeft gedaan alsof hij het niet wist of hij wist het niet. De rechter is er niet achter gekomen. Vandaar vrijspraak. Als je iets steelt in dit land en niemand kan bewijzen dat je het hebt gestolen, ben je nog steeds een dief. Krol was of een onhandige sukkel die goed voor zijn eigen portemonnee heeft gezorgd of een misdadiger. Zoek het maar uit. Maar het is niet bewezen en we leven in een rechtstaat. Dus is hij vrijgesproken.

Maar dat is zeker geen bewijs dat Krol minder liegt dan andere politici. En dan het tweede punt. De PvdA geeft te veel uit. De PvdA is keihard afgestraft voor de enorme bezuinigingen. Als de PvdA te veel had uitgegeven, was de partij waarschijnlijk veel minder in elkaar geploft. Kortom: deze mevrouw - het leek me verder een aardige mevrouw - snapt er niets van.

En dat is dan onze kiezer. Natuurlijk, u bent een heel andere kiezer en u snapt het veel beter, maar er zijn heel veel mevrouwen en mijnheren zoals deze mevrouw. Vrees ik. Misschien ben ik zelf ook wel een beetje zo.

Waarschijnlijk wel.

En dan heb ik ook gelijk. Want de kiezer heeft altijd gelijk, zeggen ze, ook als hij dat niet heeft.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 16 maart 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

2.4 met 5 stemmen 136Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 maart 2017
Jan, ik voel met je mee.
Diep in m'n hart vind ik het onbegrijpelijk en zelfs beschamend dat de socialistische idealen van een wereld waarin solidariteit met de verdrukten en de kansarmen, de eerlijke verdeling van welvaart, de kleinschalige, humane en harmonische omgang met elkaar en de aarde waarop we leven bijna vervangen lijken te zijn door consumentisme, egoïsme, vercommercialisering en globalisering. Het doet me verdriet dat op de kleurenkaart van de landelijke verkiezingsuitslag bijna heel Nederland blauw is gekleurd door de meerderheid die de VVD er behaalde. Ik hoop niet dat de spirit van actievoeren voor een eerlijke verdeling van de welvaart en de rechten van iedereen, verloren gaat of is gegaan.
Overigens is de kaart met die overwegend blauwe kleur wat mij betreft een goed voorbeeld van 'fake news', omdat de VVD maar liefst 8 zetels heeft verloren en doet alsof ze hebben gewonnen. Ze hebben niet gewonnen, ze hebben verloren: maar liefst 8 van de 41, dat is twintig procent..
Naam:
Bet Weter
Datum:
16 maart 2017
Tja Jan...."deze mevrouw snapt er helemaal niets van" hoor ik je zeggen. Misschien is dat wel het probleem bij de PvdA.
Zelf na de "nederlaag" hoor ik Asscher zeggen: "We hebben de kiezer niet kunnen overtuigen van het goede beleid dat we gevoerd hebben". Hij zegt niet: "Misschien hebben we sommige zaken niet goed aangepakt".
Het lijkt erop of enige vorm van zelfreflectie totaal ontbreekt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)