Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

VOLTOOID LEVEN

Een term van de initiatiefgroep Uit Vrije Wil en Burgerinitiatief Voltooid Leven. Deze deed er slechts vijf jaar over om gemeengoed te worden (Frits de Lange Ethiek en Religie 30 mei 2015). Een term, speciaal in het leven geroepen voor (hoog-) bejaarde mensen die uit het leven willen stappen. Ethisch gezien een hele kluif als mensen dit wensen zonder dat ze aan een ongeneeslijke ziekte lijden.

Een zaak waaraan een nieuwe regering de handen vol zal hebben. Want hoe dit wettelijk vast te leggen? Het CDA zal er faliekant tegen zijn, ook al verzucht een oudere in een rapport op een website van de NVVE liever niet op God te willen wachten.
Diezelfde NVVE interviewde zes mensen die het op hoge leeftijd welletjes vonden. Alhoewel een van hen op tachtigjarige leeftijd nog redelijk kwiek en gezond was en nog aan yoga deed, verklaarde zij wel de Drion Pil in huis te hebben voor als de aftakeling in zou zetten.
Triest is het verhaal van de tweeënnegentig jaar oude man die nooit was getrouwd en naar klassieke muziek luisterde om de tijd te doden. Hij had het leven nooit leuk gevonden. Hij wilde het liefst gaan slapen en niet meer wakker worden. Hij had pech. De huisartsen bij wie hij aanklopte waren sowieso tegen euthanasie.

Redenen om stervenshulp te willen waren: het fysiek te afhankelijk worden, eenzaamheid na het wegvallen van een partner, het niet dement willen worden en het geen lichamelijke en geestelijke pijn willen lijden, het doodmoe zijn van opgelopen trauma’s en het niet meer in staat zijn de tijd op aarde uit te zitten. Mensen dus, veelal op leeftijd, die vonden dat ze geen levensperspectief meer hadden.

Er zitten ook gevaarlijke kanten aan levensbeëindiging. Hierbij valt te denken aan een echtpaar dat indertijd had besloten er samen uit te stappen. De vrouw ging eerst, waarop de man vertrok naar Zwitserland om daar nog enkele mooie jaren met zijn vriendin door te brengen!

Ook erfenisjagers zijn wel in de verleiding gekomen de oude, rijke dame of heer voor wie ze zorgden een handje te helpen. De dementerende, ooit flinke, doortastende vrouw die toen bij haar en speciale vorm van alzheimer was geconstateerd liet vastleggen dat ze wilde sterven als ze haar verstand helemaal kwijt was, maakte discussies los. Die vrouw van ‘huppekee klaar’ van wie de dood zelfs werd gefilmd en uitgezonden als een documentaire getiteld De levenseindekliniek. De vrouw zag verbaasd de naald in haar arm verdwijnen, waarop het leven al snel uit haar weggleed.
Verruiming van de bestaande euthanasiewet vond de Adviescommissie Voltooid leven onder leiding van prof. dr. Paul Schnabel in februari 2016 na onderzoek niet nodig.

Voorlopig wordt er in de politiek volop strijd gevoerd over het al dan niet instellen van een leeftijdsgrens als het gaat om voltooid leven. D66 kreeg vierduizend protestbrieven vanwege het voorstel deze vanaf vijfenzeventig jaar in te laten gaan. Volgens Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zal het wetgevingstraject nog jaren duren. (Nu.nl 27 Maart 2017). De SGP leider Kees van der Staaij diende een motie van afkeuring in.

‘Tijd voor de hemel na de hel’ zo luidde een zin in een gedicht over een afgematte, oude ezel.
Dat is één manier om met doodsverlangen om te gaan. Een andere wijze is rustig wachten tot een hemelbode zijn vleugels om je heen slaat. Aan de hoogbejaarde mens is de keus.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 29 maart 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 2 stemmen 100Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)