Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Native

In Nederland wonen mensen die zich native noemen. Ze zijn, als ik het goed begrijp, dragers van de cultuur van de Amerikaanse indianen. Native betekent letterlijk inboorling en die Nederlanders zijn dus inboorling van Nederland. Maar eigenlijk zijn Nederlanders geen inboorlingen, omdat de term vroeger werd gebruikt voor mensen in Afrika, Zuid Amerika en Azië, mensen die niet beschaafd waren. Aangezien Nederlanders vroeger wel beschaafd waren, waren wij dus geen inboorlingen.

Maar times, they are a’changing, dus nu is native wel goed, maar dan moet je wel inboorling uit Noord Amerika zijn: dan ben je een edele wilde. Sinds 1945 kopiëren we van alles uit de Verenigde Staten en als we niet de kauwgum, big mac of de bedrijfscultuur kopiëren, kopiëren we het verzet tegen de bedrijfscultuur. En dat verzet grijpt terug naar de cultuur van de mensen die door de blanke Amerikanen bijna zijn uitgeroeid: de indianen.

Maar de blanke Amerikanen zijn natuurlijk ook in Amerika geboren. Veruit de meesten zijn daar geboren en de meerderheid voelen zich ook echt Amerikaan, want anders zouden niet zoveel mensen stemmen op de man die America first, en dat drie keer in één zin, als speerpunt van zijn politiek heeft, America first. Amerikanen zijn, dat is wel opmerkelijk, meerdere generaties geboren en getogen in de Verenigde Staten, maar niet native. De vraag is dus hoeveel generaties iemand ergens moet wonen om inboorling te worden.

Dat is van belang. Want in Nederland hebben we ook minderheden die vele generaties hier wonen en nauwelijks als Nederlander worden gezien. Of zichzelf in de eerste plaats anders noemen. Joden en Turken, Marokkanen en Surinamers hebben op zijn minst na hun Nederlandse identiteit en inboorlingschap ook een andere identiteit. Mijn antwoord op de vraag hoeveel generaties er nodig zijn, voordat iemand zich inboorling mag noemend, is één. De plaats waar je opgroeit is bepalend. En dan nog. Wat betekent het. We moeten verder met elkaar, inboorling of niet. Laten we zacht zijn voor elkaar.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 1 stemmen 57



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)