Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het Rooie Gevaar

Hier is een tip die alle spindokters van de publieke wereld kennen.
Als je wilt dat jouw versie van de gebeurtenissen, jouw eigen invalshoek, je zelfbedachte en geconstrueerde legende van de waarheid, je zelfgemunte narrative, vertelsel, verzinsel, van wat er is voorgevallen, wilt vastleggen in het collectieve geheugen van de kuddemens, dan moet je ervoor zorgen dat je de eerste bent die op de tv verschijnt (het liefst in alle praatprogramma’s en op het automatisch zich herhalende NOS-journaal) en dat degene die jouw versie ‘plugt’ een man of vrouw is met een aura van gezag, betrouwbaarheid en deskundigheid.

Alle latere (andere) versies van de ramp, de aanval, het ongeluk, de moord, het bombardement, de explosie, de aanslag, moeten dan in het brein van het collectief, bij de koffie-automaat van het roddelcircuit, in de praatprogramma’s op radio en tv, het gevecht aangaan tegen de heersende gevestigde opinie.
Ik zag dit fenomeen zich in de tijd dat ik lesgaf het duidelijkst manifesteren wanneer een leerling een pianomuziekje instudeerde: als er een fout in de vingerzetting of in de accuratesse van de reproductie was geslopen, werd dat een hardnekkige horde om te nemen op elk moment dat de automatische piloot van het bewegingsapparaat alleen aan het werk was. Iedereen herkent dat, denk ik.

Dus toen in 2001 in de VS een aantal wolkenkrabbers werd opgeblazen, waren de daders en de rookpolitie er als de horzels bij om de officiële versie van deze aanslag op de eigen bevolking te orkestreren. Dat is gelukt: het verhaal van de Saoedische kapers met hun boxcutters (Stanleymessen) die de vliegtuigen kaapten en de gebouwen invlogen, plus alle eraan gerelateerde fabeltjes, zijn door de officiële instanties zó vast in het collectieve geheugen verankerd, dat elke andere versie van de gebeurtenissen wordt afgedaan als samenzweringstheorie. Degenen die het aandurven om dit verzegelde verhaal in twijfel te trekken worden tegenwoordig zelfs aangeduid (door de poortwachters van de status quo) met de term ‘Truthers’.

Evenzo zitten we nu al geruime tijd met de gebakken peren van het Rooie Gevaar, dat weer uit de kast is gekomen sinds Wikileaks bepaald gênante zaken openbaarde over de machinaties binnen de Democratische Partij in de VS om Bernie Sanders op een zijspoor te dirigeren. Ook nu weer waren het de Russen die ruw wakker werden geschud uit hun egocentrische communistische navelstaarderij om een stoplap te worden voor de schaamte van de Hillarische oplichters.

Ontkennen helpt niet. Vluchten kan niet meer. Zie hiervoor mijn vorige column, die laat zien welke manieren er zijn om de schuld af te schuiven en de aandacht van je eigen misdaden af te leiden.

Vandaag gebeurt hetzelfde in Frankrijk met de verkiezingen in zicht (morgen): onwelriekende uitwisselingen tussen partijbonzen van Macron’s ‘beweging’, zijn uitgelekt en gepubliceerd.
En wederom zijn het de Russen die als dankbare daders worden vereerd met de lauwertakken en insignes van verraad die hen worden toebedeeld.

Kijk maar uit, want ook ik ben natuurlijk een Russische (S)pion..

Schrijver: Ton Hettema, 6 mei 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 2 stemmen 97Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)