Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De vergissing van 1984

Het boek 1984 beschreef een wereld waar de staat volledige controle had over burgers. De staat keek via televisies de huiskamers in en sprak, indien noodzakelijk, de aanwezigen toe.

Het was een zeer enge wereld die George Orwell beschreef en het is iets later bijna waarheid, op één detail na. Niet de overheid, Orwell dacht aan een soort communisme, maar bedrijven doen wat de overheid in het boek 1984 deed. Bedrijven weten via mijn mobiel waar ik ben, via facebook en whatsapp weten bedrijven waar ik mee bezig ben, via mijn bankpas weten bedrijven wat ik koop en of ik schulden heb en waar ik naartoe op vakantie ga, via de ov-chipkaart zien bedrijven waarheen ik reis, via twitter weten ze mijn politieke mening.

Dat gaat ver. Bedrijven weten meer van mij dan mijn moeder. Of mijn vrouw. Ze weten of ik kinderen heb en of ik vreemd ga. Ze kennen mijn hobby’s. Als ik op mijn computer informatie opzoek over tuinhekjes, verschijnt, op een volstrekt andere website, informatie over tuinhekjes. Als ik chantabel ben, zijn er bedrijven die mij kunnen chanteren.

Ooit was er zoiets als postgeheim en nu zijn er bedrijven die vroom beloven dat ze hun gegevens over mij niet misgebruiken. Daarbij bepalen die bedrijven, en niet ik, niet mijn overheid, maar die bedrijven wat misbruiken is. Misbruik is de gegevens doorspelen aan de belasting of de politie. Ze zitten er bovenop als de overheid eist dat de gegevens voor terrorismebestrijding toegankelijk moet zijn. Dan willen ze ons beschermen. Maar in hoeverre beschermen ze ons verder?

Als ik macht heb en chantabel ben. Gaan ze de gegevens dan gebruiken?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 11 mei 2017


Geplaatst in de categorie: internet

3.8 met 6 stemmen 884Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
11 mei 2017
Bedrijven kunnen jou nooit vastpinnen, omdat jouw geest ondanks de ingepikte gegevens absoluut autonoom blijft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)