Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Wonderschone Meimaand

Als we vanuit onze woonplek achterlangs het kleine paadje nemen, dan lopen we zó het bos binnen.
Dan veren onze voeten op de humusgrond van de aarde en buigen de kruinen van de bomen zich bijna liefderijk beschermend over onze hoofden.
Daar zingen, kwetteren en scanderen de geveerde en gevleugelde luchtwezens hun vraag en antwoord Twitterberichten over en weer in compacte maar virtuoos uitgevoerde sequensen.
Daar loop je door een onzichtbaar domein van op luchtstromen zwevende geuren die alleen de neus kan appreciëren. Zelfs rotting en verval kunnen hemelse parfums produceren.

Tegen de avond, als iedereen naar de komedianten van het journaal zit te kijken, lopen wij graag door de natuurlijke stilte en de rijkgevulde, zwangere atmosfeer van het woud.
Het lijkt voor onze strenge logica tegenstrijdig om over stilte te spreken terwijl er zoveel geluiden klinken door de resonanskast van de gebladerde houtwezens.
Ik denk dat het te maken heeft met de doorzichtigheid of het transparante weefsel van het klanktapijt. Als een muziekstuk dat niet is volgepropt met een muur van koperblazers of een overweldigende storm van decibellen.
De muziek van het bos is altijd verfijnd, met openstaande poriën van doorluchtigheid.

We spraken over het belang van natuurlijke indrukken voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Hoe ongewenst gewend we zijn geraakt aan de platte vanzelfsprekendheid die het wonder vervlakt van onze zintuigen en wat die ons vertellen, toezingen.

We bedachten een manier om de oorspronkelijke verwondering en waardering over onze majestueuze zintuigen die ons innerlijk verbinden met de paradijselijke wereld buiten ons privédomein, terug te halen.

Om de beurt deed een van ons -al lopende, gestuurd door de ander- de ogen dicht, om zo te ervaren welke staat er wordt teweeggebracht als die zintuigen zijn afgesloten.
Dan, op een teken, bleven we staan en opende de blinde de ogen.

Alleen de eigen, onbevooroordeelde ervaring, de pure perceptie en impressie van het moment suprême, kan u, de lezer, transformeren van een salonfilosoof tot een ervaringsdeskundige. De beschrijving van dit fenomeen kan slechts een micro-replica in uw geest teweegbrengen.

Vervolgens deden we dezelfde oefening met afgesloten ogen én oren. Deze belevenis is, zoals u zich kunt voorstellen, nóg intenser en onthullender over wie en wat we zijn als mensen, wat de functie is van onze zintuigen en hoe belangrijk ze zijn voor onze energievoorziening.

En dat alles te midden van en doordrongen van en opgenomen in de wonderschone atmosfeer van de Aardse bruidstijd.

Im wunderschönen Monat Mai
Als alle Knospen sprangen
Da ist in meinem Herzen
Die Liebe aufgegangen
(Heinrich Heine/Robert Schumann)


Zie ook: https://youtu.be/EZLjf_m6j0A

Schrijver: Ton Hettema, 20 mei 2017


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.7 met 3 stemmen 878Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)