Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Veertien cent

Alweer iemand die vertelde dat hij arm was opgegroeid. ‘Ik was een dubbeltje, maar ik ben nu een kwartje’.

Wat is, overigens, tegenwoordig nog een kwartje? Ze bestaan sinds de introductie van de euro niet meer en je kunt er bijna niets meer voor kopen.

Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij of zij voor een kwartje was geboren, maar een dubbeltje was geworden. Of iemand die een dubbeltje was en het altijd is gebleven. En al helemaal niet iemand die stelde dat hij als kwartje was geboren, want die mensen ontmoet ik niet. Ik ben zelf namelijk voor 12 cent geboren en nu ben ik 14 cent, geen kwartje. Ik noem deze bedragen, want ik heb geen idee wat ze waard zijn of wat ik waard ben. Die ‘kwartjes’ weten dat blijkbaar wel.

Maar daar gaat het mij niet om. Mijn grootste probleem is dat mensen die trots zeggen een kwartje te zijn, tegelijk de dubbeltjes van deze wereld veroordelen tot sukkels. Loosers. Iedereen die hier over praat ziet de wereld in een persoonlijke strijd, een ladder, een wedstrijd van allen tegen allen. Iedereen legt uit dat je moet proberen een kwartje te worden en dat een kwartje zijn ook betekent gelukkig zijn.
En dus, omgekeerd, dat anderen die er niet in slagen kwartje te worden dus ongelukkig zijn. Degene die dat zeggen, zeggen per ongeluk dat de dubbeltjes van deze wereld ongelukkig zijn. Ze bedoelen dat niet, maar het werkt wel zo. Zelf zou ik overigens graag de kansen gehad hebben, die deze mensen hebben kunnen grijpen, maar ik ben niet brutaal genoeg.

Vandaar mijn oproep: een mooie wereld, dames en heren, is niet een wereld waar dubbeltjes kwartjes kunnen worden. Een mooie wereld is een wereld waar dubbeltjes ook gelukkig kunnen zijn.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 juni 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 3 stemmen 94Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 juni 2017
De bijbel zegt terecht 'Verzamel geen aardse schatten!'
Anders word je net zo'n nitwit als die gehaaide geldwolf Pinokkio Trump, die het welzijn van de planeet aarde nog meer naar de verdommenis wil helpen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)