Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waarom zijn bomen verschillend?

In Nederland staan heel veel bomen. Als ik door mijn raam kijk, zie ik een rode boom en een gele boom en dan is het nog niet eens herfst. Verderop staan groene bomen, eentje met witte bladeren.

En dan die bladeren. Een deskundige kan je aan het blad vertellen van welke boom hij stamt: kastanje, beuk, els, eik, den, spar; allemaal verschillend. Maar waarom hebbe ze al die verschillen? Natuurlijk zijn er bomen die bijna alle zonlicht vangen waardoor de wandelaar in een bos van dat soort bomen door een verdonkerd landschap wandelt en andere bomen die veel licht doorlaten. Ze doen dat natuurlijk niet om de ondergroei van andere soorten toe te laten, maar omdat in het ene klimaat zonlicht schaarser is en je alles voor jezelf moet behouden en in een ander klimaat het water schaarser is en je als boom moet voorkomen dat je niet te veel te snel water verdampt. Dat verklaart natuurlijk voor een deel waarom bomen niet hetzelfde zijn.

Maar waarom heeft de beuk een gladde bast en hebben de eik en den een grove bast. Misschien is overal een verklaring voor, maar ik vindt het waarschijnlijker dat voor sommige verschillen helemaal geen verklaring is. Bomen zijn verschillend, omdat ze anders zijn ontwikkeld en sommige eigenschappen hebben hun kansen vergroot, andere eigenschappen maakten niets uit en sommige eigenschappen maakten de kansen voor de bomen in bepaalde omstandigheden kleiner. Van die laatste bomensoort zijn er natuurlijk pas minder als er concurrenten zijn die meer kansen hadden. Bomen zijn geen perfectionisten. Als een boom gemiddeld een twee gooit met een dobbelsteen en een concurrent gemiddeld een één, dan zal de eerste soort overleven. Waarschijnlijk. Want het kan natuurlijk zo zijn, dat een soort uit sterft ook al zijn de kansen voor deze soorten beter dan de kansen van een concurrent.

Oeps.

Bomen zijn verschillend omdat sommige eigenschappen dus voordelen hebben, maar ook omdat het toeval regeert. Mensen zijn ook verschillend.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 13 juni 2017


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)