Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lodewijk Asscher, de schattebout

Ergens ben ik bang dat Lodewijk Asscher al aan het rekenen is op welke manier hij minister kan blijven. Ik kan me heel goed voorstellen dat hij minister wil blijven. Het zal niet eenvoudig voor hem zijn om die kans te laten lopen, maar hij weet ook hoe de PvdA heeft verloren en hoe veel druk er is van raadsleden en wethouders overal in Nederland die bang zijn voor de volgende verkiezingen als Asscher toetreedt tot het kabinet. Dat weet Lodewijk Asscher ook.

Natuurlijk horen banen er niet toe te doen bij politieke partijen. Maar het is wel ingewikkeld als het over je eigen baan gaat. Een enkeling weigert als hem een ministerspost wordt aangeboden, maar de meesten gaan vroeg of laat voor de bijl.

Het is ook eenvoudiger om een ministerspost te weigeren als je er nooit een hebt gehad. Daarom is het voor Jesse Klaver en voor Emile Roemer eenvoudiger om principieel te blijven dan voor minister Asscher. Die weet wat je als minister kan doen. Dat maakt het extra moeilijk.

Ook zal Asscher, als hij toetreedt tot het kabinet, enkele mensen toe kunnen laten aan de Tweede Kamer. Als hij zelf weer minister wordt, komt William Moorlag in de kamer. Ook dat speelt een rol. Hij zal misschien ook een collega weer een ministerspost kunnen bieden of een post als staatssecretaris. De ontslaggolf binnen de PvdA zal een heel klein beetje kleiner zijn. Het gaat natuurlijk wel om mensen die op een andere manier ook wel aan een baan komen, dus die druk is niet direct zo groot, maar het zijn natuurlijk mooie banen: minister en staatssecretaris, en Tweede Kamerlid. Het zijn moeilijke hondenbanen, maar ook wel mooie banen.

Dus ik weet het niet. Ik ben bang dat de PvdA toetreedt tot het kabinet Rutte III. Dat zal de komende week niet gebeuren – misschien beginnen over een week gesprekken. Dat zal dan nog steeds tijd kosten. Maar ik vermoed toch dat hij het uiteindelijk zal doen. Niet voor de PvdA en zeker niet voor de eervolle banen. Nee. Hij zal het doen voor het land.

De schattebout.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 15 juni 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 1 stemmen 614Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
16 juni 2017
Die kliek mediazieke, oudbakken, politieke soapsterren zijn in feite veel te laf om toe te geven dat een coalitie onmogelijk is, mits er water (leugens) bij de wijn wordt gedaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)